De wilgen, de velden, het water

Augusta Peaux

 
 

gebonden: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789491034428, 128 blz., November 2014
Formaat: 24.1 (h) x 16.1 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 366 gram.

Uitgever: Liverse, Uitgeverij

serienaam/reeks: Bordeauxreeks

redactie: Kees Klok

bewerkt door: Mario Molegraaf

beschrijving

Augusta Peaux? Augusta Peaux! Bloemlezers als Gerrit Komrij en Hans Warren wisten het, maar de lezers zijn haar poëzie volkomen vergeten. Door dit boek zal daarin verandering komen. De wilgen, de velden, het water bevat een keuze uit het dichtwerk van de schrijfster (1859-1944). In 'De eenzaamheid als dampkring' gaat Mario Molegraaf op zoek naar de teruggetrokken domineesdochter die verantwoordelijk is voor een aantal van de aangrijpendste, meeslependste, mooiste Nederlandse gedichten.
---
'Mej. Peaux' werk zal ongetwijfeld blijven leven bij allen, die in de toekomende tijden wezenlijk eenig benul kunnen heb-ben van dichtkunst en poëzie' - Willem Kloos
'De zeer volkomen Augusta Peaux; er brandt in haar kleine verzen een sprank van dat kunstenaars-goud dat in alle tijden zijn waarde houdt.' - Albert Verwey
'Hartstochtelijke, haast stamelende poëzie (...) eigenaardige, wilde grootschheid' - J.C. Bloem

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatHaar woordvoerder laat weten dat ze met niemand te vergelijken is en dat anderen terugschrokken voor de vervoering waaraan ze zich op haar beste momenten overgaf.
'Of anders schoven ze hun persoontje naar voren om te vullen wat bij haar haast huiveringwekkend leeg bleef.' Mooi gezegd van Mario Molegraaf die "De wilgen, de velden, het water" van Augusta Peaux samenstelde. Ik kende haar werk niet goed, nu wel en ben het met Molegraaf eens: ongekende gedichten van een gek genoeg nog altijd onbekende dichter. Ze is het wegje door het korenland waarover ze schreef dat het zo verborgen door de wereld loopt. Om te besluiten: 'k geef al de wijde wegen er voor. Ik ook.
  1. Leg in mijn winkelwwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.