De opname

Willem Kurstjens

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De opname

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 9789491032264, 128 blz., September 2017
Formaat: 21.0 (h) x 14.7 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 252 gram.

Uitgever: Shinz

beschrijving

Het kan iedereen zomaar overkomen, ook politici.
In zijn roman De opname beschrijft Willem Kurstjens hoe de ziekte van Alzheimer de leider van een rechts-populistische partij in Nederland treft.
Max Spoor, zo heet de hoofdpersoon, kan het eerst niet geloven, maar de feiten liegen niet. Ook zijn aanhangers zijn ontzet. Voor hen is het de tol die hij betaalt voor zijn jarenlange beveiliging. Ze geven de regering de schuld. Tegenstanders van Spoor gaan, bezield door leedvermaak, feestvierend de straat op en raken slaags met zijn aanhangers, met ernstige onlusten als gevolg. De regering roept de noodtoestand uit. In zijn partij neemt een driemanschap de macht over. Spoor zelf wil opgenomen worden in een verzorgingshuis in zijn geboorteplaats, waar hij hoopt tot rust te komen. De regering steunt hem en neemt contact op met het bestuur van het verzorgingshuis, dat twee jonge verzorgsters bereid vindt zich over hem te ontfermen...

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatHet boek leest als een parodie of satire op een rechts-populistische leider als Geert Wilders. In dit geval ook nog een politiek leider die aan het dementeren is, Max Spoor is de leider van een rechtse fractie in de Tweede Kamer, die een soort deltaplan ontwikkelt om Nederland weer groot te maken en tegelijkertijd de criminaliteit onder jongeren tegen te gaan. De politieke beweging heet Nationaal Appel. Het betreft een soort werkverschaffingsproject dat beoogt het Waddengebied in te polderen. Echter de geestelijke vermogens van Spoor gaan achteruit en hij wil zich laten opnemen in een verzorgingshuis. Het land is in rep en roer om deze kwestie. De partij Nationaal Appel moet een nieuwe strategie gaan bepalen en een nieuwe leider kiezen. Verwijten vliegen over en weer: de grote leider zou teveel stress hebben gekend. Er zijn hevige onlusten overal in het land en het leger wordt ingezet om de orde te handhaven. Alle registers gaan open om een smakelijk portret op te dienen van een partij en een land dat opgeschud wordt door een dementerende partijleider. in.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.