Wolven krijgen geen burn-out

Een gezamenlijke zoektocht naar de betere werkomgeving

Irene van Eijk

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Wolven krijgen geen burn-out

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490969349, geïllustreerd, 224 blz., August 2020
Formaat: 20.7 (h) x 14.8 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 489 gram.

Uitgever: SHE-loupe uitgever

redactie: Bianca Kroon

trefwoorden: aandacht bewustzijn burn-out dier omgevingsbewust ontspanning rust-ruimte-regelmaat team teamleider veiligheid werkgever werknemer wolf wolven

beschrijving

Johan Reimers is teamleider bij een internationale organisatie. Hij wil
van zijn ‘onzichtbare’ afdeling een geoliede machine maken. Dat valt niet
mee. Zijn medewerkers lopen over van het werk en de samenwerking
tussen de verschillende generaties verloopt niet echt soepel.
Hoe zorg je ervoor dat die verschillende individuen, die met elkaar in
een ruimte zitten, een team worden? Hoe voorkom je dat medewerkers
ziek worden en hoe kun je als werkgever bijdragen aan hun welzijn?
Sociale dieren, zoals wolven, begrijpen de waarde van ieder individu
binnen hun groep. Hoe sterker de leden in de groep zich met elkaar
verbonden voelen, hoe veiliger ze zich zullen voelen en hoe veiliger ze
zullen werken.

Veilig werken betekent ergens zijn waar je kan zijn wie je bent.
‘Mensen zijn geen wolven, toch mogen we ons best een beetje meer als
hen gedragen.’

Irene heeft een explosief en opzienbarend boek geschreven waaruit
blijkt dat de vergelijking tussen wolven en organisaties bizar treffend is.
Cedric Muchall, founder Keytoe

Irene van Eijk (1972) is gecertificeerd
veiligheidskundige (HVK), auditor in
managementsystemen, diergedragsdeskundige
én wolvenkenner. Met haar bedrijf SHE-loupe legt Irene de link
tussen het gedrag van mensen en dieren. www.sheloupe.nl

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatLeidinggevenden kunnen veel leren van dieren, en zeker van wolven, vindt Irene van Eijk. Wolven krijgen tenslotte geen burn-outs, zoals de titel van haar boek luidt. Hoe kun je de talenten van je medewerkers zo inzetten dat ze, net als wolven in een roedel, het best tot hun recht komen?

Irene van Eijk combineert in Wolven krijgen geen burn-out inzichten vanuit haar achtergrond als veiligheidskundige én diergedragsdeskundige. Het is een aansprekend boek, met het doel in de subtitel: een gezamenlijke zoektocht naar de betere werkomgeving.

Wolvenkennis opfrissen
De wolf heeft geen al te best imago: de slechterik in sprookjes en de Donald Duck, en tegenwoordig de bedreiger van vee in Nederlandse natuurgebieden. Nu de dieren zich weer gevestigd hebben in ons land, vindt Van Eijk het hoog tijd om ze beter te leren kennen en vooroordelen bij te stellen. En hoe kan dat beter dan door duidelijk te maken wat we van wolven kunnen leren? Fascinerend is het idee dat Van Eijk oppert dat de mens, om precies te zijn onze voorouder de Neanderthaler, al lang geleden van wolven heeft geleerd hoe je moet samenwerken en voor elkaar moet zorgen. We zouden wat haar betreft dus kennis die we ooit al hadden, hoognodig moeten opfrissen!

Het verhaal van een leidinggevende
De rode draad in het boek is het verhaal van Johan Reimers, een leidinggevende die na een medewerkerstevredenheidsonderzoek hoort dat hij het niet zo goed doet als hij zelf dacht. Zo tevreden zijn de medewerkers niet. Werk aan de winkel dus. Er komt een externe begeleider, met de toepasselijke naam Ben de Wolf. We leren Johan kennen en samen met hem de medewerkers: wat drijft hen, waar lopen ze tegenaan, hoe zit hun leven in elkaar? Naarmate Johan meer inzichten opdoet, krijgen de medewerkers meer erkenning en meer taken waar ze energie uit krijgen. Culminerend in champagne bij de oplevering van letterlijk de nieuwe werkomgeving: een door de medewerkers ingericht hip nieuw kantoor.

Wijsheid van wolven
En wat kunnen we leren van wolven? Een belangrijke les uit de roedel: dat ze de rol krijgen die bij ze past. Wie is de alfa in het team? Ben jij dat als leidinggevende, of is dat iemand anders? Wie zijn de bèta's, het middenkader, en wie de omega's, de verzorgenden? Een nieuwe bril om naar een groep te kijken. Andere inzichten: wolven nemen het leven zoals het is, ze klagen en zeuren niet. En interessant: wolven accepteren leiderschap en kunnen zonder moeite volgen, zodat ze hun competenties in de luwte kunnen ontwikkelen. En natuurlijk: wolven werken samen en zijn loyaal. Alleen dan kunnen ze hun prooi vangen. Waarna ze voldoende tijd nemen voor rust, ook iets wat veel mensendieren meer zouden kunnen doen. Laten ons wat meer ‘wolfs' gedragen!

Wolven krijgen geen burn-out is een mooi opgemaakt en prettig leesbaar boek met prachtige tekeningen van wolven en toepasselijke citaten. Door de nadruk op het verhaal van Johan en zijn team, leest het bijna als een roman. Het boek staat vol met tips, te herkennen afbeeldingen van pootafdrukken, die weliswaar niet heel vernieuwend zijn maar in deze context wel verfrissend.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.