De onafhankelijkheid van de faillissementscurator

preadvies voor de vergadering van de Christen Juristen Vereniging op 31 mei 2013

B. Wessels

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De onafhankelijkheid van de faillissementscurator

paperback/ gebrocheerd: € 30.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490962968, 112 blz., September 2013
Formaat: 24.2 (h) x 15.8 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 235 gram.

Uitgever: Uitgeverij Paris B.V.

beschrijving

Het thema 'onafhankelijkheid van de faillissementscurator' stelt het belang van een (in de ogen van een redelijk oordelende derde) onafhankelijk optredende curator voorop. Het preadvies gaat in op de sterke verbondenheid van het insolventierecht met het systeem van nationaal burgerlijk recht en procesrecht. Geschetst worden status, bevoegdheden en toezicht op de curator in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, alsmede internationale aanbevelingen over de professionele regels en gedragsregels voor curatoren, zoals die van staat die van de Wereldbank, United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) en European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Dit leidt tot een beschouwing van de onafhankelijkheid van een curator ten opzichte van de schuldenaar, van de schuldeisers en ten opzichte van de rechter-commissaris. In het laatste hoofdstuk wordt betoogd dat Europese ontwikkelingen (waaronder de voorgestelde wijziging van de Europese Insolventieverordening) ertoe nopen vaart te maken met het in de wet vastleggen van regels die de onafhankelijkheid van een faillissementscurator waarborgen.

Over de auteurs
Prof. mr Bob Wessels (1949) is (internationaal) juridisch adviseur te Dordrecht en hoogleraar internationaal insolventierecht Universiteit Leiden

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.