De waarde van wetgevingstechniek

preadvies voor de vergadering van de Christen Juristen Vereniging op 8 juni 2012

S.E. Zijlstra

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De waarde van wetgevingstechniek

paperback/ gebrocheerd: € 22.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490962616, 60 blz., September 2012
Formaat: 24.2 (h) x 15.8 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 131 gram.

Uitgever: Uitgeverij Paris B.V.

beschrijving

Rechtseenheid bevordert de rechtsstatelijke kwaliteit en de praktische bruikbaarheid van het recht. Een betrekkelijk onschuldige manier van het bewerkstelligen van rechtseenheid door middel van wetgeving, want grotendeels beleidsneutraal, is eenheid door middel van harmonisatie van wetgevingstechniek. In dit preadvies wordt een eerste, globale inventarisatie gepleegd van de manier waarop harmonisatie van wetgevingstechniek in een aantal rechtsordes plaatsvindt, en wordt het daarbij verkregen materiaal vergeleken.

Die vergelijking laat, naast enkele overeenkomsten, veel en opvallende verschillen zien. Wie gewend is aan de wetgeving in één rechtsorde en zich in die van een andere moet verdiepen, is dus op zijn best veel tijd kwijt met het zoeken naar de relevante wetsbepalingen, en maakt in het slechtste geval een verkeerde inschatting van de juridische situatie, met alle gevolgen van dien. Deze situatie vormt een belemmering van de bruikbaarheid van wetgeving in een globaliserende rechtsorde.

Merkwaardig genoeg zijn er tot nog toe nauwelijks pogingen gedaan om wetgevingstechniek internationaal te harmoniseren. Conclusie van dit preadvies is dan ook, dat het werk aan internationale standaarden voor wetgevingstechniek zo snel mogelijk ter hand moet worden genomen.

Over de auteur
Prof. mr. S.E. Zijlstra is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.