De Europese passie voor de gelijkheid van de burgers

J.W. Sap

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Europese passie voor de gelijkheid van de burgers

paperback/ gebrocheerd: € 26.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490962371, 84 blz., November 2011
Formaat: 24.2 (h) x 15.8 (b) x 0.6 (d) cm. Gewicht: 165 gram.

Uitgever: Uitgeverij Paris B.V.

beschrijving

Rede in verkorte vorm uitgesproken bij de openbare aanvaarding van het ambt van hoogleraar Europees recht aan de Faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit op vrijdag 18 november 2011 te Heerlen

Het gelijkheidsbeginsel is een grondprincipe van de Europese Unie, vastgelegd in het EU-Handvest van de grondrechten. Gelijkheid is tevens een van de waarden waarop de Unie is gebaseerd en komt onder meer tot uiting in het verbod van discriminatie op grond van nationaliteit. Europees recht heeft vrede, welvaart en de gelijkheid van vrouwen en mannen bevorderd. In veel opzichten is Europa een lichtbaken voor de wereld. Maar de afstand tussen de burgers en de Europese Unie is groot. Er leven ook gevoelens van ontgoocheling over de spanning tussen de vrije markt en de nationale verzorgingsstaat. Dreigt de uitbreidende Unie uit elkaar te vallen door afnemende solidariteit en verantwoordelijkheid? Hoe dient de verhouding te zijn tussen globalisering en de identiteit van de Unie? Op welke manier kunnen de burgers van de Unie directer bij de Europese democratie worden betrokken?

Over de auteur
Prof. dr. Jan Willem Sap is hoogleraar Europees recht aan de Open Universiteit te Heerlen en universitair hoofddocent Europees recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij was lid van de Nationale Conventie.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.