Duel in de zestien

De penalty wetenschappelijk ontleed

John van der Kamp; Geert Savelsbergh

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Duel in de zestien

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490951191, geïllustreerd, 192 blz., May 2014
Formaat: 21.3 (h) x 14.4 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 318 gram.

Uitgever: 2010 Uitgevers BV

beschrijving

Het tweegevecht tussen de doelman en de schutter tijdens een shoot-out is een van de grootste drama's in de sport.. De penalty. Volgens de een ' Cristiano Ronaldo - 'een loterij'. Volgens de ander - Johan Cruijff - 'een specialiteit, wie niet iedereen kent'. Van de eerste penaltykick op de Nederlandse velden, Neeskens' knal door het midden, de spaghetti legs van Grobbelaar, het boekje van Jan Reker, de missers van Beckham tot de recordserie van Balotelli, Duel in de zestien geeft een nuchtere beschouwing over de finesses van de penalty, daarbij puttend uit 15 jaar wetenschappelijk onderzoek. Zo laat dit boek zien dat de doelman niet per definitie kansloos is, dat hij zelfs het schieten van de schutter kan beïnvloeden. En legt het uit waarom het benutten van een penalty zo verdraaid lastig is, en hoe een schutter kan voorkomen dat hij de bal verkeerd raakt, ook op dat ene allesbepalende moment.
Duel in de zestien biedt tegelijkertijd een fascinerende inkijk in de veelomvattende studie van de bewegingswetenschappen. Kern daarbij is dat elke vaardigheid, dus ook de penalty, geleerd moet worden door (slim) te oefenen. De heldere stijl maakt dit onderwerp toegankelijk voor iedereen die uit liefhebberij of professioneel in voetbal en sport geïnteresseerd is.

John van der Kamp en Geert Savelsbergh zijn onderzoekers aan de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hun onderzoek op het gebied van de sport en revalidatie spitst zich toe op motorisch leren en de rol van de visuele waarneming daarin.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatDe auteurs bewegingswetenschappers, houden zich bezig met motorisch leren, en de rol van visuele waarneming. Deze elementen spelen een grote rol in veel sporten, zo ook in voetbal, denk daarbij aan het nemen van strafschoppen. Onder druk moet de strafschopnemer en de doelman zich concentreren op zijn taak en daarin spelen vele factoren een rol. De schrijvers geven uitgebreid inzicht hoe, met Engeland als aangever, regels van het voetbalspel werden aangepast en welke invloed dat heeft gehad op het spel vooral in en rond het strafschopgebied. Na 15 jaar onderzoek blijkt duidelijk welke zaken een rol spelen, in het nemen van strafschoppen en het stoppen ervan. Een duidelijke verhandeling die strafschopnemer en doelman nuttige informatie verschaft, en zeker als leidraad, en studiemateriaal gebruikt kan worden. Een aanrader voor spelers, trainers en voetbalspelregels, wordt ook duidelijk dat alles in relatie met aanleg door oefenen verbeterd kan worden.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.