De Rosse Rafelrand

sekswerkers in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam 1993/2017

Martijn Heil; Marjan Wijers; Corinne Dettmeijer; Mariette Hamers; Nadia van der Linde; Joep Rottier

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Rosse Rafelrand

paperback/ gebrocheerd: € 19.00

ISBN: 9789490846152, geïllustreerd, 72 blz., October 2017
Formaat: 24.0 (h) x 24.0 (b) x 0.6 (d) cm. Gewicht: 387 gram.

Uitgever: Martijn Heil Fotografie

beschrijving

Het Nederlandse prostitutiebeleid is volop in beweging. In 2000 is de wet aangepast om prostitutie te reguleren en misstanden te bestrijden. Sindsdien wordt bestaand beleid vaak gewijzigd. Tippelzones werden opgeheven, raamprostitutie teruggedrongen of volledig uitgebannen, het aantal clubs nam fors af. De positie van sekswerkers is er niet altijd beter op geworden. Nieuwe maatregelen hebben (te) vaak neveneffecten die illegaliteit, uitbuiting en het werken onder onveilige omstandigheden in de hand werken. Steeds meer sekswerkers verzetten zich dan ook tegen de ‘mensenhandel paniek’. Onder het motto ‘sekswerk is werk’ eisen ze het recht op om als normale beroepsgroep erkend en behandeld te worden. Fotograaf Martijn Heil bezocht vanaf 1993 tot eind 2017 (met tussenpozen) een groot aantal prostitutielocaties in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam: steden die er elk een heel eigen prostitutiebeleid op na houden. Hij sprak met hulpverleners, bordeelhouders en sekswerkers die hij op hun werkplekken, vaak tussen de bedrijven door met open vizier in beeld heeft gebracht. Zonder de branche te romantiseren schetst hij een beeld van de doorgaans besloten wereld van sekswerkers en heeft hij gevolgen die het Nederlandse prostitutiebeleid heeft voor hun werkomstandigheden gedocumenteerd. Uitgangspunt is dat meerderjarigen die vrijwillig voor de prostitutie kiezen geen redding maar rechten nodig hebben en hun werk onder veilige omstandigheden moeten kunnen doen. Martijn Heil (1957) studeerde fotografie en vormgeving aan de academie voor beeldende kunsten Artibus in Utrecht (1985) en is actief als documentair fotograaf en als architectuurfotograaf. Zijn werk is o.a. gepubliceerd in Volkskrant Magazine, Het Parool, Nieuwe Revu, nrc.next en geëxposeerd op o.a. fotofestival Naarden en fotofestival Noorderlicht (Groningen) en opgenomen in een aantal fotoboeken waaronder Utrecht voor later, Act of Faith, Nationale Architectuurguide en 100 Contemporary Brick Buildings (uitgeverij Taschen). Voor de serie over Het Zandpad (over prostitutie in Utrecht) is hij in 1994 genomineerd voor De Zilveren Camera.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Martijn Heil (1957) studeerde fotografie en vormgeving aan de academie voor beeldende kunsten Artibus in Utrecht (1985) en is actief als documentair fotograaf en als architectuurfotograaf. Zijn werk is o.a. gepubliceerd in Volkskrant Magazine, Het Parool, Nieuwe Revu, nrc.next en geëxposeerd op o.a. fotofestival Naarden en fotofestival Noorderlicht (Groningen) en opgenomen in een aantal fotoboeken waaronder Utrecht voor later, Act of Faith, Nationale Architectuurguide en 100 Contemporary Brick Buildings (uitgeverij Taschen). Voor de serie over Het Zandpad (over prostitutie in Utrecht) is hij in 1994 genomineerd voor De Zilveren Camera.inhoudsopgaveInleiding
Martijn Heil en Marjan Wijers, Human Rights Research & Consultancy

Visie nieuwe Wet Regulering Prostitutie
Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel

Morele standpunten
Mariette Hamers, Soa Aids Nederland – Aidsfonds

Respecteer sekswerkers
Nadia van der Linde,The Red Umbrella Fund - Mama Cash

Rechten voor sekswerkers
Joep Rottier, promovendus Willem Pompe Instituut voor
Strafrechtswetenschappen en Criminologie Universiteit Utrecht

Prostitutie in Utrecht
Het Zandpad 1994

Het Zandpad 2016
Opgeheven

Thuiswerker
Massage en meer

Prostitutie in Rotterdam
Tippelzone G.J. de Jonghweg

Keetje Tippel - G.J. de Jonghweg
Huiskamerproject

Tippelzone G.J. de Jonghweg
Straatprostitutie

Opvanghuis
The Bulldog

Huize Marleen
‘Done by Women, Run by Women’

GoldenSunPrive
‘Met de liefste dames uit Rotterdam’

Prostitutie in Amsterdam
Protest Proud

De Wallen
Raamprostitutie

Lyle Muntz
Nieuwe generatie sekswerker

Colofon / bronnen
toelichtingHet Nederlandse prostitutiebeleid is volop in beweging. In 2000 is de wet aangepast om prostitutie te reguleren en de positie van sekswerkers te verbeteren. Sindsdien wordt bestaand beleid vaak gewijzigd. Tippelzones werden opgeheven, raamprostitutie teruggedrongen of volledig uitgebannen, het aantal clubs nam fors af. De verbetering van de positie van sekswerkers bleef achter. Fotograaf Martijn Heil heeft in drie steden, die er elk een heel eigen prostitutie- beleid op na houden, vanaf 1993 tot eind 2017 (met tussenpozen) een groot aantal sekswerkers op hun werkplekken, vaak tussen de bedrijven door in beeld gebracht. Zonder de branche te romantiseren heeft hij hun werkomstandigheden (toen en nu) gedocumenteerd. Uitgangspunt is dat meerderjarigen die vrijwillig voor de prostitutie kiezen geen redding maar rechten nodig hebben en hun werk onder veilige omstandigheden moeten kunnen doen.

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst) en de Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht (SFU).
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.