De terugkeer van de kudde

biografie van ds. Frits Kuiper, waarin opgenomen de correspondentie tussen K.H. Miskotte

Karel de Haan

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De terugkeer van de kudde

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490708849, geïllustreerd, 228 blz., March 2014
Formaat: 22.0 (h) x 14.4 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 378 gram.

Uitgever: Skandalon Uitgeverij B.V.

beschrijving

Ds. Frits Kuiper (1898-1974) was tijdens de twintigste eeuw de meest markante doperse theoloog in Nederland. Abel Herzberg typeerde hem als 'een groot helder licht in een stikdonkere nacht.' Kuiper spande zich in voor het aanbreken van Gods koninkrijk. Dit deed hij niet alleen door te denken, maar ook door zich actief in te zetten als christen voor de zaak van Marx over de landsgrenzen heen. Uit zijn keuze voor het doperdom en voor het comité 'Socialisme en kerk' groeide de belangstelling voor het zionisme als nieuw Jodendom. De rechtvaardigheid waar het socialisme naar streefde was volgens Kuiper de boodschap van het evangelie. De rol van Israël is volgens hem essentieel als materieel aanknopingspunt om te spreken over Gods werk. Zijn vriend Miskotte verwoordde het concreet met 'Jerusalem is lijfelijk Joods onderpand'.

Deze bundel bevat, naast een kort en bondig biografisch gedeelte met een belangwekkende fotoreportage, Kuipers correspondentie met de andere grote Nederlandse theoloog van de vorige eeuw, K.H. Miskotte (1894-1976). De lezer krijgt een inkijk in de wijze waarop deze twee theologen hun gedachten scherpen aan elkaar. Uit de brieven spreekt wederzijdse bewondering en respect. Dit boek sluit af met een uitgebreide bibliografie, die inzicht verschaft in de ontwikkeling van Kuipers denken.

Miskotte over Frits Kuiper:
'Zijn didactische gaven, die zo duidelijk uitkomen in zijn geschriften zijn hem zeer te stade gekomen. Hij weet de probleemvelden te reduceren tot enkele burchten, als knooppunten waar menselijke, sociale, politieke beslissingen vallen; zijn stijl is sober en toch indringend bij een welwillend gehoor.'

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.