Een gezegend leven

exegese en preken

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een gezegend leven

paperback/ gebrocheerd: € 14.50

ISBN: 9789490708818, 96 blz., December 2013
Formaat: 23.6 (h) x 16.6 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 212 gram.

Uitgever: Skandalon Uitgeverij B.V.

redactie: Henk Janssen; Klaas Touwen

beschrijving

Met ondermeer: de huiszegen bij het betrekken van een nieuwe woning; de zegening van een kruisbeeld, icoon of adventskrans; de zegen bij jubilea; de zegening van huisdieren; de ziekenzegen en ziekenzalving.
De bijpassende schriftlezingen worden grondig uitgelegd. Elke uitleg gaat vergezeld van een preekvoorbeeld. De auteurs zijn Vlaamse en Nederlandse pastoraal theologen en bijbelwetenschappers, katholiek en protestant.

Wat haalt een mens zich met Gods zegen op het lijf? Heil en voorspoed? Dat is te magisch gedacht. Zegen is dichterbij. Inderdaad op het lijf geschreven: aanraking, bekruising, zalving, om het ook uit te houden in onheil en tegenspoed. Count your blessings!

Wie zich op de duim slaat, zegt lelijke woorden en: 'Vermaledijde ding!' Zegenen daarentegen is goede woorden spreken: benedicere, gebenedijd - de beste woorden die je over iemand kunt afroepen: goeie genade, grote goedheid en God allemachtig!
Het woord zelf komt van signare, segnen, 'zegenen' dus; het werkwoord is afgeleid van signum: 'teken', namelijk het kruisteken. Het is een zegen als je leven in dat teken is gesteld. Je bekruist jezelf ermee, je wordt ermee getekend.

Een gezegend leven is een themanummer van Tijdschrift voor Verkondiging

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.