De tragedie voorbij

het subversieve evangelie van Marcus na de verwoesting van Jeruzalem

Karel Hanhart

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De tragedie voorbij

paperback/ gebrocheerd: € 39.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490708580, geïllustreerd, 700 blz., February 2013
Formaat: 24.0 (h) x 17.1 (b) x 3.6 (d) cm. Gewicht: 1123 gram.

Uitgever: Skandalon Uitgeverij B.V.

beschrijving

Het evangelie van Marcus is een reflectie op de desolate omstandigheden waarin het volk van Juda verkeert na de catastrofe van het jaar 70: het geliefde Jeruzalem is door de Romeinen verwoest, haar tempel is met de grond gelijk gemaakt. De Messias is niet gekomen, integendeel. Geen sprankje hoop meer. Dit is het einde. Wat nu?

Op die vraag probeert Johannes Marcus een antwoord te geven: wat nu? Deels in geheimtaal componeert hij een verhaal over Jezus' woorden en werken, en giet dat in de bijpassende vorm van een Griekse tragedie, zoals die toentertijd in theaters overal in het imperium werden opgevoerd. Dat verhaal noemt hij evangelie, 'goed nieuws', een term uit Jesaja en geliefd bij Paulus. Uitdagend en niet zonder ironie kiest Marcus dit woord, dat ook gebruikt wordt in de keizercultus. Maar nu eens geen 'goed nieuws' over de veldslag van de keizer, die geldt als Gods zoon, maar ... 'evangelie van Jezus Christus'.

In De tragedie voorbij laat Karel Hanhart de ware aard van dit Marcusevangelie zien en ontcijfert hij de geheimtaal van deze joodse vertellingen, midrasjim.

Dr. Karel Hanhart is gespecialiseerd in het Marcusevangelie en publiceert erover in het Engels en Nederlands.


'Karel Hanhart heeft een boek geschreven dat uitnodigt tot aandachtige lezing. En aanzet tot verdere studie van het kleine verhaal van Marcus. Liefst in het leerhuis, met anderen samen. Marcus leert ons niet bij de pakken neer te zitten in deze oude, voor ontelbaar veel miljoenen duistere wereld, maar een tegenkracht te vormen, een tegenbeweging. Met dat doel voor ogen heeft Marcus zijn verhaal over Jezus geschreven.'

Alex van Heusden

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.