Indische Diaspora

indische families vernieuwen Indisch erfgoed

Liane van der Linden; Joop de Jong

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Indische Diaspora

DVD: € 12.50

ISBN: 9789490631222, May 2018
Formaat: 19.3 (h) x 13.8 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 108 gram.

Uitgever: Diafragma, Uitgeverij

trefwoorden: indische nederlanders indonesië repatriëring

beschrijving

In Indische Diaspora vertellen Indische families over de ingrijpende wending in hun levens na de onafhankelijkheid van Indonesië. Zij moesten kiezen voor emigratie of voor Indonesisch staatsburgerschap. Een kleine minderheid deed het laatste, veruit de meesten vertrokken naar Nederland en sommigen migreerden door naar de Verenigde Staten. Zij, en zeker hun kinderen en kleinkinderen, zijn intussen volledig in deze samenlevingen opgenomen. Maar ze zijn gevormd door een Indische achtergrond. Die dragen ze over en zo geeft Indische cultuur weer vorm aan de toekomst.

René, Rudi, Dolf en Harrij in Kloër, een INDOnesische familie, kozen voor Indonesië: vanwege de Giesting, de kolonie voor Indo-Europese landbouwers. De Giesting is in 1926 op Sumatra opgezet door hun vader. De broers zijn er opgegroeid en hebben er aan meegebouwd. Emigratie was voor hen geen enkele optie, alleen René koos voor Nederland.

De Birnies, een Indische familie uit Deventer, repatrieerden wel naar Nederland. Van hun geschiedenis als planters maakte Elisabeth Birnie een familiekroniek. Haar zoon Johan vertelt als gastdocent over zijn kinderjaren in Japanse gevangenkampen. Alfred Birney, een achterneef, schrijft in zijn romans over zijn vader die als soldaat tegen de Indonesiërs vocht. Voor alle drie is Indië behalve geschiedenis ook een deel van hun persoonlijke verhaal, hier en nu in Nederland.

In En toen al, Een Indische familie in Los Angeles spelen de Schenkhuizens een hoofdrol. Marguerite schreef Memoirs of an Indo Woman. Haar zoon Guido regisseerde diverse Indische musicals en kleinzoon Mark studeerde af met een literair drieluik, gesitueerd in Indië, Nederland en de VS.

Indische cultuur ontwikkelt zich verder in de documentaire De geschiedenis van een keuze. Hierin laten Rick van den Broeke, Pamela Pattynama en Siem Boon zien welke rol het Indische in hun leven speelt. En hoe zij het erfgoed van de Indische diaspora levend houden én vernieuwen.

De Indische Diaspora is een heruitgave van de documentaires:
De geschiedenis van een keuze, 1995, 46 minuten
De Birnies, een Indische familie uit Deventer, 1997, 52 minuten
En toen al, De Schenkhuizens, een Indische familie in Los Angeles, 1998, 51 min.
Kloër, een INDOnesische familie, 1999, 41 minuten

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.