De stad die nooit rust

Rotterdam 1928

Andor von Barsy

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De stad die nooit rust

DVD: € 10.00

ISBN: 9789490631062, geïllustreerd, November 2015
Formaat: 19.0 (h) x 13.5 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 82 gram.

Uitgever: Diafragma, Uitgeverij

trefwoorden: havens industrie rotterdam voor1940

beschrijving

De stad die nooit rust staat bekend als dé documentaire van Andor von Barsy, een veelgevraagd cameraman in de Nederlandse filmwereld in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Met zijn dynamische cameravoering brengt Von Barsy het Rotterdam van 1928 in beeld als een dynamische en moderne wereldstad met een levendige en internationale bedrijvigheid. Het zijn indrukwekkende opnamen - soms vanuit de lucht - van de havens en havenuitbreidingen die Rotterdam uiteindelijk tot grootste havenstad ter wereld maakte. Von Barsy filmde ook uitgebreid de historische binnenstad, met de fraaie grachten en binnenvaartschepen, de pakhuizen en bedrijvigheid op kaden en in levendige winkelstraten.
De film geeft een fascinerende impressie van de verstedelijking en industrialisering van Rotterdam vóór het Duitse bombardement van mei 1940. De stad die nooit rust is daarmee een historisch document van ontzaglijke waarde en een hoogtepunt in de filmgeschiedenis van Rotterdam.

De documentaire is op initiatief van filmhistoricus Floris Paalman en het Stadsarchief Rotterdam gerestaureerd en gedigitaliseerd door het EYE Film Instituut Nederland. De zwijgende film werd in 2010 voorzien van een geluidsontwerp en mix door Charly van Rest met muziek van Pierre Bastien.
De in Boedapest geboren Andor von Barsy (1899-1964) was fotograaf, cameraman en regisseur. Hij woonde en werkte van 1927 tot 1942 in Rotterdam.

De stad die nooit rust (56 minuten) is niet de enige film die Andor von Barsy maakte. Deze dvd bevat ook zijn korte havenfilm Tusschen Aankomst en Vertrek uit 1938, Het Gemeente Gasbedrijf Rotterdam uit 1928 en de stadssymfonie Hoogstraat uit 1929 uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

DVD PAL Speelduur 91 minuten 2015
Een uitgave van uitgeverij Diafragma in samenwerking met EYE Film Instituut Nederland en het Stadsarchief RotterdamInkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.