Het Monster van de Sloterplas

Fred Martin; Jan-Paul van Spaendonck; Anthonie Holslag

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het Monster van de Sloterplas

gebonden: € 24.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490586133, geïllustreerd, 252 blz., November 2015
Formaat: 21.9 (h) x 21.7 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 935 gram.

Uitgever: Stichting de Driehoek

illustrator: Rosanne van Spaendock

beschrijving

De Sloterplas ligt in het hart van Amsterdam Nieuw-West. En Nieuw-West heeft de plas in zijn hart gesloten. Hoewel relatief jong, is het kunstmatige meer omgeven met verhalen en legenden.
In dit boek leest u over de geschiedenis van het gebied waarin de Sloterplas werd uitgegraven, over de oude historie van de plas zelf, en vooral over de beroemdste bewoner van het 35 meter diepe water: Het Monster!
Fred Martin tekende voor de feiten;
Jan-Paul van Spaendonck putte uit zijn herinneringen;
Anthonie Holslag groef in zijn fantasie.
Het resultaat is een kleurig drieluik dat voor iedere bewoner van de Westelijke Tuinsteden wel een of twee eyeopeners zal bevatten.
Op de bijgeleverde CD worden de buurt en zijn monster bezongen.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveVan Ambachtsheerlijkheid tot Sloterplas (Fred Martin)
Monster, mythe en muziek (Jan-Paul van Spaendonck)
De legende van de Sloterplas (Anthony Holslag)
recensie citaatMensen die zijn opgegroeid in Nieuw-West kennen het verhaal vermoedelijk: het monster van de Sloterplas. Ooit verzonnen zodat kinderen de plas niet te ver ingingen. Vanmiddag wordt het boek Het Monster van de Sloterplas gepresenteerd in boekhandel Scheltema, waar het wordt overhandigd aan oud-stadsecoloog Martin Melchers.

Sociaal-historisch antropoloog Anthonie Holslag, geschiedeniskenner Fred Martin en kunstenaar en schrijver Jan-Paul van Spaendonck gingen voor het boek op zoek naar de legende van Nieuw-West. Ze wilden ermee aantonen dat het stadsdeel 'veel meer is dan alleen een voormalige nieuwbouwwijk langs de snelweg, of een problematische suburb waar jongeren rondhangen en criminele afrekeningen plaatsvinden,' aldus Van Spaendonck. 'De wijk is doordrenkt van verhalen, jeugdherinneringen en mythes. En we hebben dus zelfs een eigen legende, over het monster.'

'Mooi sprookje'
In het drieluik wordt de legende van het monster vanuit een antropologische blik bekeken, vertaalt Van Spaendonck zijn herinneringen in een verhaal en controleert Martin de historische feiten van Nieuw-West.
'Het verhaal was een mooi sprookje,' aldus Van Spaendonck. 'Media gingen er in de jaren zeventig gewillig op in. Logisch: het monster heeft altijd honger en lust kinderen als ontbijt. Het is de boeman van de diepe wateren.'
Volgens Van Spaendonck valt niet uit te sluiten dat er echt een monster schuilt in de Sloterplas. 'De Sloterplas is erg diep. Je weet niet wat zich daar ophoudt in de diepte. Zolang wij in hem geloven, leeft het monster voort.'
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.