De weg van de wederopbouw

van Rhenen tot Arnhem, het bouwen en de tijdgeest

Marlies Hummelen; Han Lörzing

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De weg van de wederopbouw

paperback/ gebrocheerd: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490357177, geïllustreerd, 184 blz., November 2016
Formaat: 33.1 (h) x 24.0 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 1160 gram.

Uitgever: Boekschap

redactie: Marlies Hummelen

beschrijving

Zo gewoon als de snelwegen die ons land doorkruisen: wederopbouwarchitectuur. Maar in de jaren veertig, vijftig en zestig was die architectuur, net als de snelweg, splinternieuw en bijzonder. En wie goed kijkt, kan dat nog steeds zien. Zeker langs de noordoever van de Rijn: Rhenen, Wageningen, Renkum en Arnhem. Hier herbouwde men al vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog de verwoeste steden en dorpen. Dat levert een staalkaart op van de stedenbouw en architectuur van 1940 tot 1965: de Weg van de Wederopbouw.

Met enorme energie en vernieuwingsdrang werd gewerkt aan 'het nieuwe aanzien van Nederland' - juist ook in deze regio. Dit boek laat de rijkdom van die wederopbouw zien. Van de ambitieuze stadsplannen tot woningen, kerken en overheidsgebouwen, van kunstwerken tot parken. Het bestrijkt de periode van 1940 - de wederopbouw van de centra van Rhenen en Wageningen - tot ongeveer 1966, toen Arnhemse uitbreidingswijken als Presikhaaf en Malburgen voltooid werden en in Oosterbeek een prachtig nieuw raadhuis verrees.

Uiteraard komen veel iconen langs: het Huis der Provincie en de kunstacademie in Arnhem, het gebouw van Landmeetkunde in Wageningen en de brandweerkazerne in Rhenen. Architecten van naam, zoals Granpré Molière, Vegter, Rietveld of Brouwer en Deurvorst, hebben hun sporen in de regio achtergelaten. Maar het boek toont ook de onbekende pareltjes: strakke, modernistische flats, fraai gedetailleerde portiekwoningen, stoere kerken en elegante woonhuizen. Daarmee roept het de vraag op hoe we de onmiskenbare kwaliteiten van de wederopbouw kunnen behouden voor de toekomst.

In De Weg van de Wederopbouw is een overvloed aan oud en nieuw beeldmateriaal bijeengebracht. Vijf auteurs en acht ooggetuigen vertellen het verhaal achter de beelden. Een verhaal over bouwstijlen en kunstuitingen, maar ook over de worsteling met de gevolgen van de oorlog en over het aanstekelijke optimisme van de wederopbouw.

Auteurs:
Han Lörzing
Henk Deys
Maarten van den Wijngaart
Harm Post
Wim Lavooij
Marlies Hummelen

Redactie:
Marlies Hummelen

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.