Nederlandse Scheepsbouw

dynamiek in dertig gesprekken

Joke Korteweg

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Nederlandse Scheepsbouw

gebonden: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490357122, geïllustreerd, 220 blz., May 2015
Formaat: 28.0 (h) x 21.9 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 1137 gram.

Uitgever: Boekschap

redactie: Marlies Hummelen

beschrijving

Nederlandse Scheepsbouw. Dynamiek in dertig gesprekken


De Nederlandse scheepsbouw maakt heden ten dage deel uit van een krachtige maritieme sector, die zowel landelijk als wereldwijd een belangrijke rol speelt. Toch wordt in de herinnering van velen de naoorlogse scheepsbouw gedomineerd door begrippen als concurrentiestrijd, stakingen, bedrijfssluitingen, de RSV-enquête en overheidssubsidies. Je vraagt je af: hoe kon de Nederlandse scheepsbouw overleven?

Die vraag lag ten grondslag aan de interviews in dit boek. Maritiem historica Joke Korteweg voerde dertig gesprekken met leidende personen uit de sector: scheepsbouwers, academici, ambtenaren en politici. Allen mensen die invloed hebben gehad - en soms nog steeds hebben - op de ontwikkelingen in de scheepsbouw in de afgelopen halve eeuw. Dertig fascinerende verhalen van mensen die 'erbij waren' en vanuit hun eigen perspectief vertellen hoe het er in die veelbewogen decennia aan toe ging, en waarom. Verhalen die vragen oproepen en uitdagen tot nader onderzoek.

Een aanzet tot meer
Hoewel er kasten zijn volgeschreven over individuele Nederlandse scheepsbouwbedrijven, is er niet één professionele studie te vinden die de sector als geheel onder de loep neemt. Welke keuzes maakte men, en hoe hebben die het aanzien van de huidige scheepsbouw bepaald? Het onderzoeken daarvan dient niet alleen de geschiedschrijving; deze kennis is ook van belang voor toekomstige generaties scheepsbouwers.
Het Van der Weele-Schipper Fonds heeft nu het initiatief genomen tot een integrale geschiedschrijving op academisch niveau van de moderne Nederlandse scheepsbouw.
Dit boek vormt een eerste aanzet tot het in kaart brengen daarvan.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.