Bevlogen en belast

over het wel en wee van opgroeien met idealen

Paulien Bom

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Bevlogen en belast

paperback/ gebrocheerd: € 11.90

ISBN: 9789490357108, 168 blz., October 2014
Formaat: 22.1 (h) x 14.6 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 264 gram.

Uitgever: Boekschap

redactie: Antje Visser

beschrijving

Opgroeien met de idealen van je ouders: lust of last?

Voor idealisten houdt het streven naar een betere wereld, een betere mens, niet op bij de voordeur. Ook in hun eigen leven en gezin passen ze hun principes toe en hun kinderen groeien ermee op. Wat doet zo'n opvoeding met je? Is het een verrijking of juist een belasting? Of een beetje van beide? Het boek Bevlogen en belast geeft een beeld van hoe het is om op te groeien onder de vleugels van ouders met idealen.
Voor haar nieuwe boek sprak auteur Paulien Bom met acht kinderen van bevlogen ouders over hun jeugd, hun opvoeding en de sporen uit het verleden die vandaag nog terug te vinden zijn. Hoe kijken ze terug op hun vormende jaren? Wat kunnen wij leren van hun ervaringen? Wordt het weer tijd om kinderen vergezichten en idealen mee te geven?
De acht verhalen geven elk een intiem en boeiend beeld van het opgroeien in een van idealisme doordesemd gezin. Aan het woord komen onder meer kinderen van een onderwijsvernieuwer die geld en bezit had afgezworen, van een pionier van het verenigd Europa, van NSB-ouders, van antroposofen en van ouders die via transcendente meditatie een bijdrage wilden leveren aan de wereldvrede. Allemaal streefden ze naar een betere, gezondere samenleving. Ook het veranderende tijdsbeeld klinkt erin door: van de sterk door de oorlog bepaalde idealen van pacifisme en wereldvrede, tot milieubewustzijn en gezonde voeding.
Bom rondt haar boek af met een heldere, genuanceerde analyse van de kracht én de valkuilen van een idealistische opvoeding. Nu het pragmatisme van de afgelopen decennia weer ter discussie wordt gesteld en veel mensen op zoek zijn naar nieuwe idealen, levert dit boek een waardevolle bijdrage aan de discussie. Voor ouders en professionals van nu en voor iedereen die behoefte heeft te reflecteren op zijn eigen bevlogen jeugd.


Bevlogen & belast. Over het wel en wee van opgroeien met idealen
Uitgeverij Boekschap
Auteur: Paulien Bom
Redactie: Antje Visser (PgUp Tekst)
Paperback, 168 pagina's
ISBN 9789490357108
NUR 740
Prijs 16,95

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Paulien Bom heeft jarenlang als verpleegkundige op consultatiebureaus gewerkt. Daarnaast heeft ze altijd geschreven. Die combinatie leverde een aantal succesvolle boeken op.
In Kinderen en grenzen stellen onderzoekt Bom een aantal denkbeelden die de opvoeding kleuren, naar aanleiding van vragen en uitspraken die zij op haar werk hoorde. Op de kop getikt vertelt het verhaal van de gevolgen van een val.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.