Het kloppend hart

Arnhemsche scheepsbouw maatschappij 1889-1978

Marlies Hummelen; Piet van Cruyningen; Joke Korteweg

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het kloppend hart

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490357030, geïllustreerd, 281 blz., April 2011
Formaat: 28.3 (h) x 24.4 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 1351 gram.

Uitgever: Boekschap

illustrator: Herman van Ommen

beschrijving

Het kloppend hart
Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij 1889-1978

In het hart van Arnhem bevond zich bijna 90 jaar lang een bloeiende scheepswerf en machinefabriek: de Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij (ASM). De ASM was decennialang een van de grootste werkgevers van de stad, en bepaalde met haar loodsen en kranen het gezicht van de zuidelijke Rijnoever. Het klinken van de schepen was tot diep in de stad te horen.
Na de sluiting en ontmanteling van de werf resteerden alleen nog wat fundamenten in een verder braakliggend terrein. De ASM zelf raakte in de vergetelheid. Dit boek wil het gat in het collectieve geheugen dichten en de fascinerende geschiedenis van een scheepsbouwfamilie, hun bedrijf en de werknemers doen herleven.
Het verhaal van de ASM loopt van de industrialisatie in de negentiende eeuw via twee wereldoorlogen tot aan de teloorgang van de scheepsbouw in de jaren zeventig. Van stoommachines via rivierslepers en baggermolens tot aan grote zeeschepen. Van krullenjongen tot directeur.
Drie auteurs beschrijven verschillende facetten van die geschiedenis. Daarnaast bevat het boek de verhalen van acht oud-werknemers en een overvloed aan beeldmateriaal. Het resultaat is levendig en veelzijdig; een verrassend venster op een verleden dat eigenlijk nog heel dichtbij is.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.