Brieven over de esthetische opvoeding van de mens

Friedrich Schiller

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Brieven over de esthetische opvoeding van de mens

paperback/ gebrocheerd: € 13.00

ISBN: 9789490334024, 144 blz., November 2009
Formaat: 18.5 (h) x 11.8 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 148 gram.

Uitgever: Octavo Publicaties

vertaald door: Aart J. Leemhuis

beschrijving

Schillers magnum opus Brieven over de esthetische opvoeding van de mens behoort tot de belangrijkste filosofische werken van de Duitse Romantiek. Met de zijns inziens catastrofale gevolgen van de Franse Revolutie voor ogen, komt Schiller ertoe geen heil meer te verwachten van politieke middelen en alleen het niet-politieke middel van de kunst in staat te achten de moderne maatschappij te humaniseren. Het ‘spel’ van de kunst zou de mens pas echt vrij maken.
Schillers gedurfde verhandeling is tot op de dag van vandaag van grote invloed. Zijn analyse van de maatschappij, interpretatie van de geschiedenis en opvatting van kunst zijn een bron van inspiratie geweest voor pedagogisch onderzoek naar het spel, en voor historici en filosofen als Johan Huizinga, Jürgen Habermas, Richard Rorty, Jean-Luc Nancy en Jacques Rancière.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)De Duitse dichter, filosoof, historicus en toneelschrijver Friedrich Schiller (1759-1805) belichaamt met Goethe het hoogtepunt van de Weimarer Klassik. Schillers eerste toneelstuk uit 1781, De Rovers, oogstte direct groot succes. Met zijn historische werk De opstand der Nederlanden kreeg hij brede maatschappelijke erkenning. In 1795 publiceerde hij in zijn tijdschrift Die Horen de correspondentie die hij in 1793 voerde met hertog Von Augustenburg: Brieven over de esthetische opvoeding van de mens. De speltheorie die hij hierin ontwikkelt, is het voorspel van de romantische revolutie rond 1800.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.