In search of Europe? An experiment

art and research in collaboration.

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
In search of Europe? An experiment

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490322434, geïllustreerd, 176 blz., November 2013, MUL
Formaat: 24.9 (h) x 17.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 422 gram.

Uitgever: Jap Sam Books

redactie: Samuli Schielke; Daniela Swarowsky; Andrea Heister

beschrijving

Kunnen we over Europa praten zonder Eurocentrisch te zijn? Hoe kunnen we elkaar op gelijke voet treffen in een ongelijke wereld?
Deze vragen komen voort uit een onderzoeksproject/experiment waarin kunstenaars en onderzoekers samen werken aan een kunstentoonsteling in Kunstraum Kreuzberg/Bethanien in Berlijn in november 2013, en de publicatie 'In Search of Europe? Art and Research in Collaboration. An Experiment'.
De groep kunstenaars en onderzoekers gingen samen op zoek naar Europa - lang geleden een metafoor voor iemands eigen dromen, in verbeelding van velen het paradijs, maar ook de hel van de werkelijkheid voor sommige. Met een focus op creativiteit, politieke ideologieën, reizen en migratie, en met een reeks aan onderzoekslocaties van West Afrika, het Midden Oosten en West Europa tot aan Zuidoost Afrika en de Balkan, probeerden de deelnemers te begrijpen hoe mensen zich hun verleden herinneren, streven naar een betere toekomst, of zoeken naar alternatieven in een complexe, verstrengelde wereld.
In de loop van het tentoonstellingsproject kwamen er zeven onderszoek-kunstsamenwerkingsverbanden tot stand, elk team nam daarin een thema en artistieke positie in.
De onderzoekers, kunstenaars, gastauteurs documenteren en reflecteren in deze publicatie over het proces dat resulteerde in de ISOE tentoonstelling. De publicatie bestaat uit essays, kunstwerken speciaal geproduceerd voor de tentoonstelling en documentaire materiaal. De ervaring van deze samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars en onderzoekers vertelt van de dynamiek, de mogelijkheden, maar ook de begrenzingen van academisch-artistieke collectieve producties in het algemeen. In plaats van het voorzien van absolute antwoorden, creëert de samenkomst van onderzoek en kunst een derde ruimte van mogelijkheden, openingen en experimentele formules van reflectie en engagement, waardoor de wereld kan worden opgevat op nieuwe en andere manieren.

Auteurs/kunstenaars: Mohamed Abdelkarim, Francesca Bayre, Metod Blejec, Esra Ersen, Vanessa Díaz Rivas, Gemuce, Knut Graw, Bettina Gräf, Karem Ibrahim, Maher Sherif and the Iskenderiyan Standards group, Aïssatou Mbodj, Leyla von Mende, Charlotte Menin, Anissa Michalon, Nástio Mosquito, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Pere Ortín, Samuli Schielke, Arndt Schneider, Daniela Swarowsky.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.