The Artist Interview

for conservation and presentation of contemporary art guidelines and practice

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
The Artist Interview

paperback/ gebrocheerd: € 28.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490322328, geïllustreerd, 160 blz., January 2012, Engels
Formaat: 27.6 (h) x 21.1 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 597 gram.

Uitgever: Jap Sam Books

redactie: Lydia Beerkens; Paulien 't Hoen; Ijsbrand Hummelen; Vivian van Saaze; Tatja Scholte; Sanneke Stigter

beschrijving

Gesprekken met kunstenaars worden steeds meer beschouwd als een essentieel onderdeel voor het beheer en behoud van moderne en hedendaagse kunst. Zo bleek tijdens het internationale symposium 'Modern Art: Who Cares?' (Amsterdam, 1997).

Een van de mogelijkheden om zoveel mogelijk authentieke, inhoudelijke en technische informatie te verzamelen over moderne en hedendaagse kunstvoorwerpen, is het interviewen van kunstenaars. SBMK en RCE (voorheen ICN) hebben in een periode van circa tien jaar twee grote projecten met betrekking tot het kunstenaarsinterview uitgevoerd – het 'Pilotproject Kunstenaarsinterviews' en het vervolg 'Kunstenaarsinterviews/Kunstenaarsarchieven'.

Inmiddels zijn er in totaal twintig in Nederland werkende kunstenaars geïnterviewd door een interviewkoppel bestaande uit een conservator en een restaurator. Deze gesprekken zijn gefilmd en het vooronderzoek en de voorbereidingen zijn uitvoerig gedocumenteerd. De geïnterviewde kunstenaars zijn: Marina Abramovic, Armando, Marinus Boezem, Eugene Brands, Sjoerd Buisman, Tom Claassen, Adam Colton, Constant, Jan Dibbets, Ger van Elk, Madelon Hooykaas/Elsa Stansfield, Niek Kemps, Sonja Oudendijk, Henk Peeters, Lydia Schouten, Peter Struycken, Carel Visser, Andre Volten, Leo Vroegindeweij en Marijke van Warmerdam.

Naar aanleiding van dit project zal begin 2012 bij Jap Sam Books de publicatie The Artist Interview verschijnen. Een omvangrijk en toegankelijk handboek met levendige praktijkvoorbeelden onder hoofdredactie van Lydia Beerkens en Paulien 't Hoen. De redactie bestaat verder uit Astrid Aarsen, IJsbrand Hummelen, Vivian Saaze, Sanneke Stigter en Tatja Scholte. Dit boek is interessant voor specialisten in het vakgebied moderne / hedendaagse kunst (conservatoren, kunsthistorici, etc.), voor het onderwijs, als wel een ieder die zich in dit aspect binnen de kunst wil verdiepen en die zich bezig houden met de toekomst van moderne kunst.

Met tekstbijdragen van: Liesbeth Abraham (Frans Hals Museum), Lydia Beerkens (SBMK/SRAL), Frederika Huijs (S.M.A.K), Jaap Guldemond (Museum Boijmans Van Beuningen), IJsbrand Hummelen (RCE), Paulien 't Hoen (SBMK), Mark Paul Meijer (EYE Film Instituut), Vivian van Saaze (Universiteit van Maastricht), Tatja Scholte (RCE), Ingeborg Smit (Rijksmuseum Twentee), Sanneke Stigter (Universiteit van Amsterdam), Sandra Weerdenburg (Stedelijk Museum Amsterdam.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat'Wie heeft meer kennis over de totstandkoming van een kunstwerk dan de kunstenaar zelf? Het creatieve proces, de gebruikte materialen en technieken, de betekenis van het werk: het is kennis die belangrijk is voor de conservering en eventuele restauratie van het werk. Hét middel om deze informatie te verkrijgen is het kunstenaarsinterview, meent de Stichting Behoud Moderne Kunst (SMBK) die in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de Universiteit van Amsterdam dit handboek met richtlijnen heeft ontwikkeld. Op systematische wijze wordt in deze geheel Engelstalige uitgave beschreven hoe je zo'n interview aanpakt: van voorbereiding, benaderingswijze en structuur tot nabewerking. Per onderwerp en discipline worden suggesties gegeven voor vragen. Ter inspiratie en illustratie bevat het boek ook interviews met tien in Nederland werkende kunstenaars onder wie Peter Struycken, Marina Abramovic, Ger van Elk en Marijke van Warmerdam. Zij werden ondervraagd door conservators en restauratoren van Nederlandse kunstinstellingen. Met bronverwijzingen, bibliografie en index en enkele kleurenfoto's en stills. Voor de professional en de liefhebber met grote interesse.'
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.