Landfall

Hiryczuk/Van Oevelen

... Van Oevelen; ... Hiryczuk

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Landfall

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490322205, geïllustreerd, 157 blz., November 2011, MUL
Formaat: 24.4 (h) x 16.4 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 541 gram.

Uitgever: Jap Sam Books

redactie: Marente Bloemheuvel; Zsa-Zsa Eyck

vertaald door: Juliënne Peeters-Huybrechts

beschrijving

Landfall is een tijdelijk kunstproject van het kunstenaarsduo Elodie Hiryczuk (Avignon, Frankrijk, 1977) en Sjoerd van Oevelen (Steenbergen, 1974) op tien locaties in de openbare ruimte van de Amsterdamse Zuidas. Het project is ontstaan in opdracht van het Virtueel Museum Zuidas (VMZ), met een financiële bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, in het kader van het project Meebouwen met de architectuur waarbij de inbreng van kunstprojecten wordt ontwikkeld parallel aan het formuleren van programma's van eisen, stedebouwkundige- en architectonische planning en het ontwerp van de openbare ruimte van de Amsterdamse Zuidas.

Landfall bestaat uit tien grote panoramafoto's van het jongste eiland ter wereld, Surtsey, dat in 1963 ten zuiden van IJsland ontstond door een onderzeese vulkaanuitbarsting. Het eiland, dat dezelfde omvang heeft als de Zuidas, is sindsdien beschermd gebied en alleen toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek. Elodie Hiryczuk en Sjoerd van Oevelen stelden met hun project voor om Surtsey op ware grootte te reconstrueren op de Zuidas. In 2003 kregen ze toestemming van de IJslandse autoriteiten om tijdens een wetenschappelijke expeditie het landschap van Surtsey te fotograferen. Zij namen op het eiland panoramafoto's van de zwarte lavavelden, de kraters en de heuvels vanuit verschillende perspectieven. Deze foto's zijn vervolgens (als billboards) geografisch getrouw ten opzichte van elkaar in de openbare ruimte van de Zuidas geplaatst. Zodoende loopt men dezelfde afstand van de ene naar de andere panoramafoto
Met dit project wordt onderzocht hoe een natuurlijk en een stedelijk landschap van vergelijkbare omvang fysiek en in verbeelding worden beleefd. Landfall brengt twee vormen van nieuw land in hun ontstaan met elkaar in verband: land dat onverwacht en met veel geweld door de aarde is opgestuwd en een nieuw stedelijk gebied zoals de Zuidas dat door zijn uiterst gecontroleerde ontwikkeling en kunstmatigheid de Nederlandse geschiedenis van het maakbare land voortzet.
Deze publicatie wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds BKVB, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Virtueel Museum Zuidas.
Deze publicatie is een co-uitgave tussen Jap Sam Books en Virtueel Museum Zuidas en is het eerste deel in een reeks kunstenaarsboeken die het Virtueel Museum Zuidas in de toekomst zal uitbrengen.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat'In een Nederlands-Engelse uitgave doet het kunstenaarsduo Hiryczuk/Van Oevelen verslag van hun project voor de Amsterdamse Zuid-as. Daarvoor is een parallel getrokken met een vulkanisch eiland aan de zuidkust van IJsland. Natuur en landschap staan in hun kunstwerk naast architectuur, beide een ruimtelijke situering. De foto's tonen de totstandkoming van het IJslandse eiland en van de stedelijke uitbreiding. Daarbij staan inleidingen op het kunstproject, op de stand en de natuur en op de filosofie van de parallel tussen de opkomende architectuur en het eiland. Is niet ook de kunst een eiland? Vooraf gaat een logboek waarin de kunstenaars hun avontuur bij IJsland noteren. Al met al een complex boek waarin de foto's van natuur, kunst en beschouwing een dualistisch beeld geven van het meedogenloze natuurlijk en menselijke handelen dat wordt samengebracht in de kunstwerken. Daarin komen natuur en mens even tot een compromis, maar daarbuiten blijven de spanning tussen kunstmatige en natuurlijke werkelijkheid. Wat is echt? Een moeilijk onderwerp, interessant voor doordenkende stedelingen en natuurvorsers.'
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.