Provo

de ludieke opstand tegen bom en regentendom

Marko Otten

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Provo

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490085957, 288 blz., May 2017
Formaat: 24.8 (h) x 17.5 (b) x 2.8 (d) cm. Gewicht: 892 gram.

Uitgever: Boekenschap, Het

beschrijving

Tussen mei 1965 en mei 1967 ontketenden de provo's in Amsterdam hun ludieke opstand. Er kwam een lawine los van maatschappelijke, politieke en culturele effecten die doorwerken tot op de dag van vandaag. PROVO, De Ludieke Opstand Tegen Bom En Regentendom verhaalt de geschiedenis van dit jongerenverzet.

Bekende namen komen voorbij: Robert Jasper Grootveld, Roel van Duijn, Rob Stolk, Irène van de Weetering en de burgemeester die vanwege Provo moest aftreden Gijsbert van Hall. De ludieke strijdmiddelen, het creatieve straatprotest en de vrolijk-anarchistische retoriek verdienen een accurate beschrijving. Ze hebben Provo wereldberoemd gemaakt. Op de achtergrond verschijnt hier het veelkleurig landschap van de sixties: popmuziek, happenings, spijkergoed, 'Johnson Molenaar', LSD en de ongewassen lange haren. Natuurlijk komen de diepere drijfveren van de provo's aan bod. Waarom riskeerden zij klappen, hoon, arrest en gevangenisstraf in hun verzet tegen atoombom, militarisme, misselijk-makende-middenstand en 'de regenten'? Provologen hebben de beweging getypeerd als terroristische cel, jeugdstijl, 'alchymische reaktie', marketingmachine, anarchistische voorhoede, kunstbent, politieke partij en nog veel meer. Hun publicaties over Provo verklaarden de beweging heilig of beschuldigden haar van mediageilheid. Marko Otten vertelt niet alleen de geschiedenis maar is ook een gids in het hilarische oerwoud van feiten en meningen over Provo.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Hij puberde nog een beetje toen de provohappenings in Amsterdam vreselijk uit de hand begonnen te lopen. Als sixtie was Marko Otten (geb. 1950) ongetwijfeld een laatbloeier maar hij revancheerde zich door als historicus uitgebreid met het tijdvak aan de slag te gaan. Over jeugdculturen en de verschillende gezichten van Provo heeft hij meer dan eens gepubliceerd.toelichtingDe ludieke opstand tegen bom en regentendom
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.