Brüssel

Geschichte einer Brabanter Stadt

Paul De Ridder

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Brüssel

paperback/ gebrocheerd: € 24.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789464360226, geïllustreerd, 88 blz., June 2021, GER
Formaat: 24.2 (h) x 16.3 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 261 gram.

Uitgever: Vereniging voor Brusselse Geschiedenis

beschrijving

Brüssel, jahrhundertelang flämischer als die großen flämischen Städte, entwickelte sich von der Hauptstadt eines Hertogtums und später der Habsburger Niederlande zu der Hauptstadt Europas. Allmählich hat Brüssel sich von der damaligen kleinen Siedlung im sumpfigen Sennetal zur Hauptstadt der Niederlande, des belgischen Staates und Europas entwickelt. In dieser flott geschriebenen Übersicht arbeitet der Brüsseler Historiker Dr. Paul De Ridder die Grundzüge dieser Entwicklung heraus, und zeigt er den Zusammenhang mit der Geschichte der Niederlande. Dabei beachtet er nicht nur die politischen Ereignisse, sondern auch sozialwirtschaftliche und kunsthistorische Aspekte. Dieses Werk ist die erste original auf niederländisch geschriebene Gesamtdarstellung der Geschichte von Brüssel.

Hoe heeft Brussel, destijds een kleine nederzetting in de moerassige Zennevallei, zich stilaan ontwikkeld tot hoofdstad van de Nederlanden, van de staat België en van Europa? In een vlot geschreven synthese schetst de Brusselse historicus, Dr. Paul De Ridder de krachtlijnen van deze ontwikkeling en dit in het ruimer kader van de geschiedenis der Nederlanden. Dit werk is het eerste origineel in het Nederlands geschreven overzicht van de geschiedenis van Brussel.

Over de auteur
Paul De Ridder (° Ukkel, 1948) promoveerde anno 1977 aan de Gentse Rijksuniversiteit tot Doctor in de Middeleeuwse Geschiedenis. Zijn proefschrift was gewijd aan Jan I (1267-1294) en Jan II (1294-1312), hertogen van Brabant. Tussen 1979-1988 inventariseerde Dr. De Ridder het omvangrijke archief van de Brusselse kapittelkerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele. (1047-1797) Bovendien verrichtte hij fundamenteel onderzoek naar het taalgebruik te Brussel vóór 1794.

Omwille van zijn jarenlange inzet voor het Brusselse cultuurhistorische patrimonium werd Paul De Ridder in 1997 onderscheiden met de “ANV-Visser-Neerlandiaprijs voor Persoonlijke Verdiensten.” Deze prijs, ingesteld door de Joodse en vrijzinnige Nederlander Herman Lodewijk Visser (+ 1943), beloont personen die zich belangeloos voor de gemeenschap hebben ingezet.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Paul De Ridder (Ukkel, 20 augustus 1948) is historicus en een Vlaams politicus uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.