Is er sprake van overcapaciteit in het Nederlandse wegtransport?

Een analyse op basis van CBS-cijfers

Robert Van Leewen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Is er sprake van overcapaciteit in het Nederlandse  ...

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789464353136, geïllustreerd, 105 blz., May 2021

Uitgever: Brave New Books

beschrijving

In het Nederlandse wegtransport zijn de marges en de rendementen laag, en is de concurrentie moordend, zo wordt steeds gesteld. Is overcapaciteit in de markt daarvan de oorzaak? Dat is de centrale vraag in deze publicatie.
Welke factoren bepalen de vraag naar wegtransport, zowel binnen Europa als Nederland? We kijken ook naar het aanbod van wegvervoer en staan stil bij de verschillende definities van wegtransportbedrijf, die tot verschillende tellingen leiden. Hoe staat het met de dynamiek – oprichtingen en opheffingen - binnen het wegtransport? En met het ingezette vervoermaterieel?
We drukken de vraag naar en aanbod van wegvervoer uit in concrete prestatie-indicatoren: vervoerd gewicht en totaal laadvermogen. Zijn vraag en aanbod in evenwicht, of bestaat er overcapaciteit? En wat voor gevolgen heeft dat voor marges, rendementen en concurrentie?
Om die vraag cijfermatig te beantwoorden gebruiken we vooral openbare, betrouwbare CBS-data, zoveel mogelijk van de jaren 2010 t/m 2020. We komen tot de voorzichtige conclusie dat het aanbod van wegvervoer sneller is gegroeid dan de vraag, wat overcapaciteit zou kunnen veroorzaken. Mogelijk met de geschetste gevolgen.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.