De Oranje Vrijbuiters

Een Utrechtse Verzetsgroep

Van Reedt Dortland

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Oranje Vrijbuiters

gebonden: € 41.13: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789464056570, 307 blz., July 2020
Formaat: 26.6 (h) x 19.9 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 1073 gram.

Uitgever: Brave New Books

beschrijving

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels 75 jaar achter ons. Het tijdsverloop heeft als onvermijdelijk gevolg dat de laatste generatie die ‘de oorlog’ bewust heeft meegemaakt aan het verdwijnen is. Daarmee vallen ook de beperkingen weg die het openbaar maken van het archiefmateriaal uit die tijd tot nu toe hebben belemmerd of verhinderd.
De onderzoekers zijn familie van twee leden van de Utrechtse verzetsgroep ‘Oranje Vrijbuiters’, waarvan er een is geëxecuteerd en een ander na een verblijf in twee concentratiekampen de oorlog heeft overleefd. Details waren slechts gefragmenteerd bekend. Wie waren deze “Oranje Vrijbuiters”, wat deden ze en waarom, wat motiveerde hen en hoe is de groep opgerold’ zijn de vragen waarop wij een antwoord zochten.
De Bezetter heeft van zijn strijd tegen ‘het Nederlandse verzet’ zo goed als geen schriftelijke sporen achtergelaten. Een belangrijk deel van de verzetsactiviteiten blijkt te kunnen worden gereconstrueerd aan de hand van de inhoud van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, het NIOD en enkele lokale archieven. Aan de hand van de vaak fascinerende inhoud van de geraadpleegde archieven wordt op deze vragen in dit boek antwoord gegeven.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.