De Schaduw van het Feest

Een kritische bezinning op de LGBT+ Pride

Michaël Maerten

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Schaduw van het Feest

paperback/ gebrocheerd: € 16.19

ISBN: 9789464054262, 192 blz., June 2020

Uitgever: Brave New Books

beschrijving

De Gay Pride is een blijvertje. Al 50 jaar lang manifesteren homo's en lesbiennes zich in uitzinnige parades om hun eisen kracht bij te zetten. Wat eveneens blijft is de verdeeldheid die deze optochten zaaien. Ook binnen de LGBT+ gemeenschap zelf.

In dit essay wordt een poging ondernomen om die verdeeldheid beter te begrijpen. Met dat doel voor ogen worden ongemakkelijke vragen gesteld. Koesteren homoseksuelen geen al te vleiend beeld van hun geaardheid? Wie bevolkt de Pride (en wie niet)? Welke ideologische vooronderstellingen liggen ten grondslag aan modieuze slogans over "diversiteit" en "jezelf zijn"? Beïnvloeden Pride Parades de perceptie van buitenstaanders in positieve zin? Welke gevaren zijn verbonden aan het transgenderisme? En vooral: waarom blijven kritische stemmen onder de radar?

Hoe lichtvoetig de LGBT+ Pride ook mag zijn, de hedendaagse cultuur waarvan ze de expressie is daagt de criticus uit tot een nuchtere analyse. 'De Schaduw van het Feest' vindt daarbij het zeldzame evenwicht tussen scherpte en nuance.

Michaël Maerten (Antwerpen, °1975) is cultuursocioloog.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.