De vrouw van de bokkenrijder

Ruud Offermans

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463868419, 127 blz., March 2019

Uitgever: Boeken uit Limburg

beschrijving

Er ging altijd een klein vrouwtje bedekt met een sluier op een klein paardje mee met de rooftochten. Vaak nam ze zelf deel aan het mishandelen van de overvallen personen. Niemand wist wie het was, maar ze scheen veel invloed te hebben gehad, omdat de broers Kerckhoffs altijd naar haar luisterden. Ze werd beschreven als: ‘daß sie auf den nächtliche Fahrten einen Surtout oder Reisemantel, große Stiefel, einen Mannshut und einem langen Zopf (staartpruik) nach Art der damaligen Soldaten trug.’
Ze was één der leiders. Misschien wel de verborgen kracht achter de hele organisatie. Vast staat dat zij de kas beheerste. Dat ze wapens wilde kopen in Luik. Dit ging echter op het laatste moment niet door. Het was een intelligente vrouw die connecties had in Parijs. Daar deed ze haar ideeën op ontrent de Verlichting.
Tijdens de Verlichting ging men meer nadenken over hoe de ideale samenleving er uit zou zijn. Veel denkers waren het er over eens dat vrijheid en gelijkheid hiervoor belangrijk waren. Deze gedachte namen de Bokkenrijders over. Er wordt ook wel gezegd dat de Verlichting de oorzaak van de Franse Revolutie was.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.