Verre verwachtingen

Het bewogen emigratieavontuur van een Gronings weesmeisje

Dirk Wolthekker

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Verre verwachtingen

paperback/ gebrocheerd: € 23.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821650, geïllustreerd, 304 blz., September 2021

Uitgever: Balans

trefwoorden: 1900 amsterdam armoede avontuur chili emigratie familie groningen migrantengeschiedenis onbekend ontheemd politiek pretoria sociaal-economisch ...

beschrijving

‘Toen ik erachter kwam dat er ook nog een zekere Roelfina was geweest in onze familie, was zij al meer dan zestig jaar dood en begraven op een halfvergaan dorpskerkhof in het zuiden van Chili, waar verder niets aan haar herinnerde dan een hagelwitte zerk met crucifix en haar verkeerd gespelde voor- en achternaam. Niets wisten we van haar.’

Ze staat op geen enkele familiefoto. Weinig wees erop dat de eigenzinnige, ontheemde Roelfina, een arm weeskind uit Groningen, via Amsterdam, Zuid-Afrika en Texas uiteindelijk zou terechtkomen in de Chileense wildernis. Om te ontsnappen aan de armoede volgde ze het voorbeeld van talloze andere Nederlanders in die tijd: ze stapte op de boot. In Pretoria werd ze opgewacht door een onbekende man met een trouwring – een ring die verwoestende oorlog, verzengende hitte en bittere armoe zou doorstaan voordat die uiteindelijk opdook in het land van de Mapuche-indianen.

In het weergaloze Verre verwachtingen ontrafelt Dirk Wolthekker het onwaarschijnlijke, driedubbele emigratieavontuur van Roelfina tegen de achtergrond van de Nederlandse sociaaleconomische en politieke ontwikkelingen rond 1900. Het resultaat is even spannend als verrassend actueel: een bijzonder vrouwenleven en meeslepende migrantengeschiedenis over leven en overleven, en de eeuwige zoektocht naar voorspoed en geluk.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Dirk Wolthekker (1959), geboren te Groningen, is historicus, politicoloog, journalist en onderzoeker. Hij schreef een veelgeprezen biografie van verzetsstrijder en oud-burgemeester van Amsterdam Gijs van Hall, Alleen omdat ik een Van Hall ben. Ook verschenen van hem Een keten van macht en Terug naar Beilen.toelichtingEen aangrijpend emigratieverhaal uit de Nederlandse onderklasse – voor alle lezers van Het pauperparadijs.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.