De geurenverzamelaar

Dominique Roques

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De geurenverzamelaar

paperback/ gebrocheerd: € 22.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821636, 280 blz., September 2021

Uitgever: Balans

vertaald door: Maartje de Kort

trefwoorden: basisgeuren boeren extracten geur ingrediënten kaneel klimaatcrisis kwekers lavendel natuurrampen parfum parfumindustrie patchoeli politiek ...

beschrijving

Soms opent zich een wereld waarvan je het bestaan niet vermoedde. De wereld van het parfum is er zo een. De meesten kennen wel de bekendste ingrediënten, zoals roos, patchoeli, kaneel en lavendel. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Maar waar komen de ingrediënten vandaan? Hoe worden ze gekweekt en wie doet dat?

De Fransman Dominique Roques reist al dertig jaar de wereld over, op zoek naar de allerbeste basisgeuren voor grote parfummerken. In De geurenverzamelaar vertelt hij op fascinerende wijze over de boeren en kwekers die, ver buiten het oog van toeristen, tussen de rozenvelden en vanilleplanten zorgvuldig de meest pure extracten produceren. Van Calabrië tot Sri Lanka, van Peru tot Laos en van Egypte tot Madagaskar, werken ze volgens eeuwenoude tradities aan het cultiveren van hun bomen, planten en grassen.

Roques kent en spreekt de kwekers, hij vertelt aanstekelijk over de lange, bijzondere geschiedenis van hun werk en hij beschrijft op uitzonderlijke, lyrische wijze de woeste, kleurige landschappen waarin ze zijn opgegroeid en waar ze ondanks soms grote politieke omwentelingen en natuurrampen zijn gebleven. Daarbij heeft hij een scherp oog voor de grootste bedreiging die ze het hoofd moeten bieden: de klimaatcrisis, met stijgende temperaturen, ontbossing en overstromingen. Wat draagt de parfumindustrie daar eigenlijk zelf aan bij?

De geurenverzamelaar is een uniek boek van een unieke schrijver, een reis om de wereld in tachtig geuren, waardoor je die wereld niet alleen heel anders gaat zien, maar ook de geuren om je heen anders begint te ervaren.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Dominique Roques werkt al dertig jaar voor Firmenech, een van de grootste aroma- en geurenproducenten ter wereld.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.