Ministerie van Verbeelding

Idealen en de politieke praktijk

Jet Bussemaker

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Ministerie van Verbeelding

paperback/ gebrocheerd: € 22.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821445, 304 blz., January 2021
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 381 gram.

Uitgever: Balans

trefwoorden: bureaucratie burgers compromissen creatief emancipatie extremisme flexibel idealen jet bussemaker ministerie ongelijkheid onvrede overheid ...

beschrijving

Politiek begint met idealen. Maar al te vaak eindigt ze met onbevredigende compromissen, gesloten onder druk van partijbelangen, lobbyisten, veranderlijke kiezers, mediadruk en smalle financiële marges. Ondertussen nemen de ongelijkheid en de onvrede toe, stokt de emancipatie van allerlei groepen, raken gelijke kansen voor iedereen uit beeld, groeien de extremen en dendert het neoliberalisme voort. Hoe die ontwikkeling te stoppen? En vooral: kan dat nog via de politiek?

Jet Bussemaker barstte van de idealen toen ze de politiek inging. Maar als Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris en ten slotte minister, stootte zij regelmatig haar neus en zag mooie plannen verzanden. En intussen werd de kloof met de burger almaar groter.

In Ministerie van Verbeelding legt Bussemaker op openhartige wijze rekenschap af van haar politieke carrière en trekt ze belangrijke lessen voor de toekomst. Ze pleit voor een creatieve, flexibele overheid met een hart, die zich niet blindstaart op bureaucratische cijfers, maar die haar burgers houvast biedt in complexe tijden. Het blijft niet bij een visie alleen, helder en overtuigend schetst ze de stappen om die te verwezenlijken. Het resultaat is een uniek, meeslepend en belangwekkend boek van een politica die haar idealen nooit heeft verloren.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jet Bussemaker is hoogleraar Beleid, Wetenschap en Maatschappelijke Impact aan de Universiteit Leiden en het LUMC. Ze is tevens voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Eerder was ze staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.