Om de liefde, voor de troon

Het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo

Daniela Hooghiemstra

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Om de liefde, voor de troon

paperback/ gebrocheerd: € 22.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821407, geïllustreerd, 280 blz., February 2021

Uitgever: Balans

beschrijving

Het dynastieke avontuur van prinses Irene en prins Carlos Hugo in Spanje: een verhaal dat begon met hoge verwachtingen, maar triest zou eindigen.
Om de liefde, voor de troon is het meeslepende verhaal van de protestantse prinses die brak met haar geloof en haar familie om de droom van haar katholieke echtgenoot, Carlos Hugo Van Bourbon-Parma waar te maken: koning van Spanje worden. De Carlisten probeerden al meer dan een eeuw de Spaanse troon te veroveren en bestreden de familietak van de Bourbons die tot 1931 in Spanje aan de macht was.
Toen generaal Franco tijdens de Burgeroorlog de macht greep, schafte hij de monarchie niet af. Na zijn dood zou er weer een koning komen. Maar wélke? Carlos Hugo en Irene vlijden zich tegen dictator Franco aan, totdat bleek dat hij het paar in de strijd met de andere pretendent, prins Juan Carlos, slechts een bijrol gunde.
Mede op basis van nooit eerder ontsloten archiefmateriaal uit Nederland en Spanje, beschrijft Daniela Hooghiemstra hun hoop, hun liefde, hun ambitie en, uiteindelijk, de radicale modernisering van hun ideaal.
De familie van Carlos Hugo speelde eeuwenlang een hoofdrol in de Europese geschiedenis. Op meesterlijke wijze beschrijft Hooghiemstra hoe revoluties en snelle veranderingen in Europa aan die macht een einde maakten en hoe zij van bestuurders in marionetten veranderden. Nooit eerder werden de achtergronden van wat in Nederland de ‘affaire Irene’ is gaan heten, zo onthullend en verhelderend beschreven.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Daniela Hooghiemstra (1967) is historicus, auteur en columnist voor de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder andere Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (met Dorine Hermans) en De geest in dit huis is liefderijk, een biografie van Kees Boeke.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.