De slag om Europa

Hoe China en Rusland ons continent uit elkaar spelen

Rob de Wijk

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De slag om Europa

paperback/ gebrocheerd: € 23.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821254, 368 blz., March 2021
Formaat: 21.5 (h) x 13.6 (b) x 3.3 (d) cm. Gewicht: 504 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

trefwoorden: brexit china corona eu europa europese unie financiële crisis geopolitiek internationale betrekkingen klimaatverandering rusland veiligheid ...

beschrijving

Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar op dit moment wordt het continent van alle kanten belaagd, ook van binnenuit.

De Chinese president Xi Jinping ziet het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed op de Westelijke Balkan te kopen en probeert de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en zelf ook de aanval op Europa te openen. Premier Johnson dacht buiten de Europese Unie beter af te zijn en de Hongaarse en Poolse leiders ondermijnen de democratische rechtsstaat. Allemaal menen ze dat een sterke Europese Unie hun ambities in de weg staat.

Politieke leiders worstelen met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Kunnen we deze slag om Europa winnen? Kan Biden de schade die Trump aanrichtte repareren? Wordt Nederland vermalen tussen Duitsland en Frankrijk? Blijft de EU een speler in de wereld of wordt het continent de speeltuin van de wereldmachten?

De dreiging is groot, maar in het fascinerende en verrassend optimistische De slag om Europa laat een van de grootste geopolitieke denkers van deze tijd zien hoe velen hun tanden op Europa stuk bijten.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). In 2019 publiceerde hij De nieuwe wereldorde (achtste druk), dat in korte tijd uitgroeide tot een bestseller.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.