Spinoza en de weg naar het geluk

Een filosofie van de eenvoud

Frédéric Lenoir

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Spinoza en de weg naar het geluk

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821087, 224 blz., July 2020
Formaat: 20.1 (h) x 12.5 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 248 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

vertaald door: Marga Blankestijn; Alexander van Kesteren

trefwoorden: betekenis blijdschap blijheid denken filosofie geluk inzicht levenskunst manier van leven spinoza ware goede zingeving

beschrijving

In het uiterst toegankelijke en verhelderende Het wonder Spinoza laat de Franse bestsellerauteur Frédéric Lenoir zien welke verrassende levenslessen er te trekken zijn uit het uitzonderlijke leven en denken van de zeventiende-eeuwse filosoof Spinoza. Spinoza was niet alleen een revolutionair denker, maar bovenal een filosoof van de levenskunst en de blijheid. Zijn filosofie kan ons helpen betekenis te vinden in het leven – misschien zelfs geluk.

Spinoza wijdde zijn hele leven aan de filosofie. Vanwege zijn radicale ideeën, waarin hij de bestaande opvattingen over God en moraal op zijn kop zette, wordt hij vaak gezien als voorloper van de Verlichting en moderne democratieën. Maar zijn belangrijkste missie was waarschijnlijk toch het ontdekken van het ware goede, om een manier van leven te vinden die leidt tot ‘een eeuwige en volmaakte blijdschap’.

Dat geluk, stelt Spinoza, vinden we niet door te streven naar roem of bezit, maar door op een eenvoudige manier te leven, op basis van eerlijkheid, lankmoedigheid en matiging. De rede en onze levenservaringen kunnen ons daarbij helpen. Lenoir laat overtuigend en op uiterst boeiende wijze zien dat deze inzichten van Spinoza tijdloos zijn en nog altijd toepasbaar. Dat is het ‘wonder’ Spinoza.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Frédéric Lenoir (1962), filosoof, socioloog en godsdiensthistoricus, schreef verschillende internationale bestsellers. In het Nederlandse taalgebied brak hij door met zijn Handleiding voor een evenwichtig feest en een kalm gemoed, God? en De wereldziel.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.