De tand van de Profeet

Verhalen uit het islamitisch labyrint

Robbert van Lanschot

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De tand van de Profeet

paperback/ gebrocheerd: € 22.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821018, 320 blz., September 2021

Uitgever: Balans, Uitgeverij

trefwoorden: geloofsleer geschriften islam midden-oosten mohammed reisverslag relieken religie

beschrijving

Van de profeet Mohammed weten de meeste mensen niet veel meer dan dat hij de strenge, onfeilbare stichter van de islam was. Maar zijn leven was veel kleurrijker dan de hedendaagse geloofsleer doet vermoeden. Van hoeveel vrouwen heeft hij wel niet gehouden? Waarom keerde hij Medina, de hoofdstad van zijn opbloeiende islamitische staat, plots de rug toe?
Na zijn dood zijn tal van relieken bewaard gebleven, die nog altijd worden vereerd, en allemaal zijn omgeven met verhalen. Robbert van Lanschot, die al jaren een grote fascinatie koestert voor Mohammed, verdiepte zich in de oude geschriften en reisde de islamitische wereld door op zoek naar zijn relieken, van Tsjetsjenië naar Zuid-India, van Turkije naar Israël, en van Afghanistan naar Syrië. In het Topkapi Museum in Istanboel vond hij de gouden doos met daarin de verloren tand van de Profeet. In Jeruzalem, op zoek naar de precieze plek waar Mohammed met een ladder naar de hemel klom, bezocht hij het mysterieuze, in de Joodse Klaagmuur ingemetselde moskeetje, waar een bijzondere ring wordt bewaard. En wat gebeurde er eigenlijk met de schatrijke, verdwenen verzamelaar van de haren van de Profeet?
De tand van de Profeet is een meesterlijk, meeslepend verslag van Van Lanschots avontuurlijke omzwervingen, waarbij hij ons niet alleen een heel andere, onbekende kant van de islamitische wereld laat zien, maar en passant ook het kleurrijke levensverhaal van Mohammed vertelt.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Robert van Lanschot (1949) is schrijver, journalist en kenner van het Midden-Oosten. Eerder publiceerde hij onder meer in NRC Handelsblad, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Zijn boek over het wilde nachtleven in Nairobi leidde tot de film Afrikaanse Bruid.toelichtingEen sprankelend, onorthodox boek over de kleurrijke wereld van de islam en een van de voornaamste figuren uit de geschiedenis.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.