Reni's reis

Irene Butter

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Reni's reis

paperback/ gebrocheerd: € 21.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463820998, September 2020
Formaat: 21.6 (h) x 13.5 (b) x 2.8 (d) cm. Gewicht: 444 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

trefwoorden: amsterdam bergen-belsen berlijn concentratiekamp dood honger hoop humaniteit jeugd new york ooggetuigeverslag oorlog overleven tweede wereldoorlog ...

beschrijving

Zelden of nooit is een indringender verhaal geschreven over de zwerftocht van een kind door de oorlog. Irene Butter was zes jaar toen ze met haar familie vluchtte uit Berlijn en in Amsterdam terechtkwam. Irene werkte als jong meisje in de crèche van de Hollandsche Schouwburg, waar de opgepakte joden van Amsterdam werden verzameld. Ze werd met haar familie naar Westerbork gedeporteerd en uiteindelijk doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Met onvoorstelbare moed en kracht ging ze de donkerste tijd in: de kampbarakken, de honger, de dood om haar heen. Reni was veertien toen ze in januari 1945 werd uitgeruild tegen Duitse gevangenen. Vermagerd en vernederd tot op het bot, maar ondanks alles hoopvol en humaan.
Toen Irene Butter (1930) kerstmis 1945 aankwam in New York, werd haar geadviseerd over de oorlog te zwijgen en alleen maar aan de toekomst te denken. Veertig jaar lang hield ze haar mond, maar uiteindelijk besloot ze haar verhaal te vertellen. In Reni’s reis kruipt Irene Butter in aangrijpende en ontroerende scènes in de huid van het kind dat ze ooit was. De lezer leeft intens door de nooit eerder vertelde details en de enorme zeggingskracht van haar verhaal.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.