Gelukkig door verdiensten

Ton van Brussel

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Gelukkig door verdiensten

gebonden: € 45.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463820929, geïllustreerd, 304 blz., March 2020
Formaat: 25.9 (h) x 20.5 (b) x 3.3 (d) cm. Gewicht: 1220 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

fotografie: Bart Grietens

beschrijving

Felix Meritis, vrij vertaald als ‘gelukkig door verdiensten’, is de naam van een imponerend gebouw aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het werd in de achttiende eeuw door een gelijknamig genootschap van gegoede burgers opgericht als het Huis van de Verlichting, waar onderzoek werd verricht en discussies werden gevoerd. Later werd het een drukkerij, het hoofdkwartier van de Communistische Partij Nederland, het roemruchte Shaffy Theater en ten slotte een levendig debatcentrum.

Na het faillissement, vijf jaar geleden, kocht cultureel investeerder Alex Mulder het pand en liet het volledig restaureren en moderniseren. Dit voorjaar heropent Felix Meritis als toonaangevend cultureel centrum.

Ton van Brussel interviewde een diverse groep ooggetuigen van de roerige geschiedenis van de afgelopen vijftig jaar, van Steve Austen tot Freek de Jonge; fotograaf Bart Grietens volgde sloop en restauratie drie jaar lang van dag tot dag.

Gelukkig door verdiensten verslaat in woord en beeld opkomst, ondergang en wedergeboorte van een van de indrukwekkendste monumenten en culturele centra van Amsterdam.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Ton van Brussel (1954) is journalist, oud-omroepbestuurder en oud-directeur van het Amsterdamse debatcentrum de Rode Hoed.

Bart Grietens (1982) is fotograaf en werkt veel voor de culturele sector. Voor zijn werk ontving hij de Theaterfotografie Prijs 2019.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.