Door Wilskracht Zegevieren

Sport in de Tweede Wereldoorlog

Jurryt van de Vooren

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Door Wilskracht Zegevieren

paperback/ gebrocheerd: € 19.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463820875, geïllustreerd, 240 blz., April 2020
Formaat: 21.6 (h) x 13.6 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 350 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

trefwoorden: beoefenaars bevrijding bezoekers geschiedenis holocaust jurryt van de vooren nederland oorlog sport sportclubs tweede wereldoorlog

beschrijving

Sport verbroedert. Oorlog is haat. Sport is gezond. Oorlog is ellende. Sport is leven. Oorlog is dood. In alles zijn sport en oorlog niet met elkaar te verenigen en toch trok het voetbal in de Tweede Wereldoorlog wekelijks duizenden beoefenaars en tienduizenden bezoekers. Sportclubs groeiden als kool; in de zwaarste tijd uit onze moderne geschiedenis kende de Nederlandse sport een grote opleving. Zelfs ná de uitsluiting en deportatie van de Joodse leden.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren deed baanbrekend onderzoek naar deze paradox in onze sportieve én nationale geschiedenis. Hij beschrijft hoe sport werd gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen, als verzetsmiddel tegen de bezetter.

Van de Vooren verzamelde data en opmerkelijke verhalen die een nieuw beeld geven over de mens in de oorlog: over voetbalclub Swastika met vooral Joodse leden – mét swastika op het shirt. Over de kampioen van het Kale Koppen Kamp in Tjimahi. Over de Nederlandse Olympiërs die werden vermoord in een concentratiekamp. Over de gehandicaptensport, die ontstond als behandeling voor gewonde militairen. En over de vele monumenten en gedenkstenen voor sporters, die nog altijd overal om ons heen te vinden zijn.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jurryt van de Vooren (1969) doet al een kwarteeuw onderzoek naar sport in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. Zijn boeken De Bosatlas van het Nederlandse voetbal en Amsterdam 1928 waren beide genomineerd voor het beste sportboek van het jaar.inhoudsopgaveDe oorlog van nu is het vergeten monument van straks 7
1 Vrienden van Duitsland – Sport voor de Tweede Wereldoorlog 13
2 Een swastika op het shirt – Sport en politiek in de jaren dertig 21
3 Het verzonnen vuur – De olympische beweging voor de Tweede Wereldoorlog 33
4 Heilig voetbal boven de sjabbat – De Joodse sport voor de Tweede Wereldoorlog 42
5 Niet praten over de oorlog – Sport in september 1939 49
6 Ik hou van Holland – Sport in mei 1940 55
7 Onderduikers in nood – Voetbal tot september 1944 61
8 Geen grassprietje groeit – Voetbal in de Hongerwinter 73
9 Gevaarlijk ijs – Schaatsen in oorlogstijd 84
10 De kracht van de geest – Overige sporten in oorlogstijd 97
11 Achter de poorten van het Olympisch Stadion – Honderdduizenden bezoekers per jaar 107
12 Een eiland in de storm – De Nederlandse krijgsmacht en sport 118
13 Stormers en stormsters – Sport bij het nationaalsocialisme 130
14 De hartslag van de Holocaust – De Joodse sport in de Tweede Wereldoorlog 140
15 Puinland – De sport in een bevrijd Nederland 157
16 De zuiveringen – De archieven gaan open 170
17 Brandend vuur – De olympische beweging na de Tweede Wereldoorlog 186
18 Een groot verhaal – De nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog 194
Verantwoording 204
Noten 209
Bijlagen
De omgekomen Nederlandse olympiërs 226
De leden en betrokkenen van de knokploegen van 1941 238
recensie citaatSporthistoricus Jurryt van de Vooren schreef een indrukwekkend boek over sport in de jaren 1940-1945. Van de Vooren doet 240 bladzijden lang op hoog niveau aan geschiedschrijving, wat resulteert in een heus oorlogsdocument. Het boek helpt bovendien een flink misverstand uit de wereld.recensie citaatHet boek staat vol fantastische verhalen.recensie citaatSport is een volmaakt venster op de samenleving in oorlogsjaren. [Jurryt] schetst verhalen die soms hartverscheurend zijn, en die soms inspirerend zijn. Het is een boek eigenlijk vol potentieel nieuwe boeken.recensie citaatDoor zijn specialisatie heeft Van de Vooren nieuwe, vaak persoonlijke archieven ontdekt en hij heeft de beschikking over gedigitaliseerde databestanden. Het levert een boek op met veel fascinerende verhalen.recensie citaatHet resultaat mag er zijn na 25 jaar van diepgravend onderzoek met het boek Door wilskracht zegevieren. Sport in de Tweede Wereldoorlog, dat op 6 april is verschenen. Daarin schrijft Jurryt van de Vooren over de sociale functie van sport in oorlogstijd. Naast opmerkelijke verhalen verzamelde Van de Vooren data, die een nieuw beeld geven van de sportende mens ten tijde van een crisis.recensie citaatDe schier onuitputtelijke geschiedschrijving van de oorlog toont haarscherp aan hoe sport als instrument gebruikt en misbruikt wordt.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.