De lange Tweede Wereldoorlog

Nederland 1940-1949

Peter Romijn

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De lange Tweede Wereldoorlog

paperback/ gebrocheerd: € 22.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463820851, 288 blz., April 2020
Formaat: 21.5 (h) x 13.6 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 373 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

trefwoorden: 1940-1949 bezetting daders genocide getuigen indonesische archipel nederland nederlands-indië oorlog oorlogsmisdrijven repressie slachtoffers ...

beschrijving

Als het in Nederland over de oorlog gaat, bedoelen we daarmee bijna altijd de Duitse bezetting. In zijn nieuwe en opmerkelijke overzichtswerk komt historicus Peter Romijn tot een ander inzicht: onze ‘lange Tweede Wereldoorlog’, die begon met de Duitse inval in mei 1940, eindigde pas in de laatste dagen van 1949, met de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië.

Van de kampen tot de kampongs: zowel de Nederlanders als de bevolking van de Indische Archipel hebben het hele decennium van de jaren veertig bezetting en repressie, genocide en oorlogsmisdrijven meegemaakt en hun lot was onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze waren afwisselend getuigen, daders en slachtoffers van mateloos geweld. In De lange Tweede Wereldoorlog laat Romijn even meeslepend als overtuigend zien waarom de oorlogen met Duitsland en in de koloniën onverbrekelijk met elkaar samenhangen.

Deze nieuwe visie is onmisbaar voor wie wil begrijpen wat dit uitzonderlijke decennium voor Nederland betekende – en ook nu nog betekent.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Peter Romijn is hoofd Onderzoek van het NIOD en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder Burgemeesters in Oorlogstijd.inhoudsopgaveTer inleiding: ‘De oorlog’?
1 Een deugdzame natie en de boze buitenwereld, 1900-1940 19
2 De oorlog als bezetting 47
3 ‘Andere wetten voor een ander bestaan’: Nederland en de Shoah 83
4 Oorlog, vrede en overgangspolitiek, 1944-45 117
5 Oorlog overzee 153
6 Tien jaar oorlog! 205

Nawoord 251
Noten 256
recensie citaat[Peter Romijn] plaatst een aantal zaken fraai in context.recensie citaatEen knap kort gehouden overzicht. Een zeer verrassende en overtuigende lezing. Een zeer welkom boek, dat een hele goede basis vormt voor de volgende vijfenzeventig jaar onderzoek naar Nederland in de Tweede Wereldoorlog.recensie citaat Het is een vlot geschreven verhaal waarin de lezer wordt geleid door de jaren dertig, zowel in de koloniën als in Nederland. Vervolgens komt de bezetting aan de orde, met een apart hoofdstuk over de Shoah. Romijn weet zijn lezer bij de les te houden.recensie citaat**** Juist omdat die strijdjaren van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog veel minder scherp op ons netvlies staan, is dit een belangrijk – en prikkelend – boek.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.