Socrates op de fiets

Een filosofische Tour de France

Guillaume Martin

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Socrates op de fiets

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463820738, 208 blz., March 2020 UITVERKOCHT!

Uitgever: Balans, Uitgeverij

vertaald door: Henriëtte Gorthuis

beschrijving

Topwielrenner Guillaume Martin werd in 2019 twaalfde in de Tour de France. En hij is filosoof. Die combinatie vinden mensen soms moeilijk te begrijpen. Om af te rekenen met vooroordelen en duidelijk te maken dat er geen enkele reden is om onderscheid te maken tussen het hoofd en de rest van het lichaam, neemt Martin ons in Socrates op de fiets mee achter de schermen van de wereld van het topwielrennen – én zet hij ons aan het denken.

‘We moeten doen als een denker en denken als een doener,’ zei Bergson al. Hoe zouden Socrates, Aristoteles, Nietzsche en consorten het aanpakken als ze aan de start stonden van de Tour de France? Zou de intelligentie van deze merkwaardige sporters, deze ‘wielosofen’, voldoende zijn om de zo felbegeerde gele trui te veroveren? Op de fiets, zo wordt al snel duidelijk, verandert ons besef van tijd en ruimte en neemt contemplatie andere wegen dan we gewend zijn. Zo kan het gebeuren dat Heidegger in een greppel terechtkomt, Socrates de kop van het peloton overneemt en Sartre de Franse ploeg coacht. Een ding is duidelijk: fysieke topprestaties hoeven niet in strijd te zijn met intellectuele activiteiten.

Socrates op de fiets is even speels als onderhoudend, een betoog vol diepzinnige gedachten en een enerverend wielerboek in een.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Guillaume Martin (1993) is een Frans profwielrenner met een master filosofie. Nadat hij in 2019 twaalfde werd in de Tour de France, kreeg hij een contract aangeboden bij de grote Franse ploeg Cofidis. Sinds 2017 heeft hij een column in Le Monde, waarin hij verslag doet van zijn belevenissen in de Tour.recensie citaat"‘Socrates op de
fiets’, één van de bijzonderste wielerboeken ooit. Auteur
Guillaume Martin, vorig jaar twaalfde in de Tour
de France, zet
zich in het wiel van Socrates, Plato
en Aristoteles en dat levert bijzondere inzichten op.
Over de man zelf, over de moderne sport en, jazeker,
ook over de filosofie. [...] Guillaume Martin schrijft zoals hij fietst: met de lichte,
frivole pedaaltred van een klimmer. Maar als hij ten aanval
trekt, is het met een vlijmscherpe, amper te pareren
demarrage."
recensie citaatDe Franse profwielrenner Guillaume Martin is ook filosoof, een voor velen moeilijk te begrijpen combinatie. Om af te rekenen met dat vooroordeel schreef hij Socrates op de fiets, waarin hij de lezer meeneemt achter de schermen van wielerwereld, én aan het denken zet.recensie citaatUitstekend vertaald.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.