De geldjas van Max Nord

Verzwegen verhalen uit het verzet

Harry van Wijnen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De geldjas van Max Nord

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463820608, geïllustreerd, 208 blz., March 2020
Formaat: 21.6 (h) x 13.6 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 328 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

beschrijving

Decennialang ging oud-journalist Harry van Wijnen dagelijks om met collega’s en vrienden die in de oorlog in het verzet hadden gezeten, iets waarover ze vrijwel nooit spraken. Nu ontrukt hij, op basis van unieke gesprekken met de laatst levenden en andere bronnen, hun indrukwekkende belevenissen aan de vergetelheid.

In De geldjas van Max Nord laat Van Wijnen zien hoe jonge schrijvers, drukkers, schilders, grafici, journalisten en anderen – mannen en vrouwen – de beslissing namen om in het diepste geheim en met gevaar voor hun leven weerstand te bieden tegen de bezetter van hun land. Hij vertelt over het grote verzetshuis op de Michelangelostraat 36-I in Amsterdam, waar mensen als Bob Uriot voor een netwerk van onderduikers zorgden en Fritz Kahlenberg en Tonny van Renterghem op zolder het initiatief namen voor het beroemde fotografenproject De ondergedoken camera. Hij beschrijft welk levensgevaarlijk en cruciaal werk koeriersters als Carla Gosschalk, Toussie Salomonson en Heleen Kuyper verrichtten. Hij doet uit de doeken hoe de Persoons Bewijzen Centrale van Gerrit van der Veen en drukker Frans Duwaer honderden mensen het leven redde, wie de mysterieuze ‘Albert’ was die uit handen van de nazi’s wist te blijven, hoe Parool-journalist Max Nord met zijn ‘geldjas’ dagelijks loonzakjes voor de illegaliteit vervoerde, wat het tragische lot was van de anti-Duitse rechercheur Piet Elias en nog veel meer.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Harry van Wijnen was parlementair redacteur van Het Parool en redacteur van NRC Handelsblad. Tevens was hij bijzonder hoogleraar perswetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Hij publiceerde eerder onder andere De prinsgemaal, De macht van de kroon, D.G. van Beuningen (1877-1955): Grootvorst aan de Maas en Blood, sweat and tears.recensie citaatEen goed boek dat een tot nog toe onontgonnen terrein van de bezetting behandelt.
recensie citaatEen intieme reconstructie.recensie citaatVan Wijnen beschrijft het verzet van binnenuit, en dat is een prestatie, omdat de meeste verzetsgroepen geen schriftelijke bronnen nalieten, veiligheidshalve, of omdat ze door de Duitsers werden opgerold. Verzetsstrijders die de oorlog overleefden, zwegen om allerlei redenen over hun verzetswerk. [Een] goed geschreven, goed gedocumenteerde en waardevolle boek.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.