Alle problemen begonnen met Van Riebeeck

Wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika

Niels Posthumus

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Alle problemen begonnen met Van Riebeeck

paperback/ gebrocheerd: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463811149, 432 blz., July 2021

Uitgever: Podium Uitgeverij

beschrijving

'U moet niet vergeten dat een man met de naam Jan van Riebeeck hier op 6 april 1652 arriveerde; en dat dit het begin was van alle problemen in het land.' Dat zei Jacob Zuma, de toenmalige president van Zuid-Afrika, in 2015 op een bijeenkomst van zijn regeringspartij ANC. De uitspraak vormt voor correspondent Niels Posthumus het begin van een uitdagende zoektocht. Markeerde de aankomst van de Nederlander Van Riebeeck inderdaad het begin van veel huidige problemen in Zuid-Afrika? Hoe stak de Nederlandse kolonisatie van Zuid-Afrika eigenlijk in elkaar? En waarom weten Nederlanders zo weinig van dit stukje van hun eigen geschiedenis?
Posthumus beantwoordt deze vragen aan de hand van interviews en gesprekken met Zuid-Afrikaanse vrienden, opiniemakers, domi - nees, schrijvers, activisten, historici en in Zuid-Afrika woonachtige Nederlanders. En ook dringt de vraag zich op hoe hij zich persoon - lijk tot de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika dient te verhouden. De naam 'Posthumus' komt namelijk ook in steden als Pretoria en Johannesburg regelmatig voor. Aan de hand van onderzoek naar de Zuid-Afrikaanse wortels van zijn achternaam laat Posthumus de 350 jaar lange, vaak wat abstracte koloniale geschiedenis opeens heel dichtbij komen.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Niels Posthumus (1981) is een Nederlandse journalist. Hij was van 2012 tot 2021 correspondent in Zuid-Afrika voor de dagbladen Trouw en Het Financieele Dagblad. Vanaf september 2021 is hij correspondent in het Verenigd Koninkrijk. Zijn vorige boek over Zuid-Afrika, Liefdes verdriet, stond in 2018 op de shortlist van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van het jaar.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.