M. De zoon van de eeuw

Antonio Scurati

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
M. De zoon van de eeuw

paperback/ gebrocheerd: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463810739, 856 blz., June 2021

Uitgever: Podium Uitgeverij

vertaald door: Jan van der Haar

beschrijving

Antonio Scurati verraste Italië, en niet veel later de rest van de wereld, met het eerste monumentale deel van zijn driedelige serie over Benito Mussolini. Maar wat kon dit boek nog toevoegen, er bestaan toch al genoeg biografieën over
Mussolini?
Scurati schreef dan ook geen biografie, maar een wervelende roman met het uitermate intrigerende personage van Mussolini als middelpunt. Dat men duidelijk wél zat te wachten op dit boek is gebleken: in Italië zijn inmiddels meer dan 500.000 exemplaren over de toonbank gegaan en het boek is aan veertig landen verkocht.
M. De zoon van de eeuw beslaat de eerste zes jaren van het politieke bestaan van Mussolini (1919-1924). Met afschuw en fascinatie beschrijft Scurati hoe het icoon zich van het socialisme naar het fascisme beweegt, terwijl in Italië de spanningen oplopen: strijdgroepen worden opgericht, demonstraties worden op gewelddadige wijze neergeslagen. Dit alles maakt M. tot een even onderhoudende als alarmerende roman. Scurati slaagt er meesterlijk in feit en fictie naadloos te verweven, tot een narratief dat misschien beter dan een biografie in staat is de lezers inleving te bieden in een van de politieke hoofdrolspelers van de vorige eeuw. En daarmee ook impliciet een waarschuwing aan te reiken: zo ontstaat fascisme, zo kan het zich zomaar wortelen.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Antonio Scurati (Napels, 1969) is schrijver, hoogleraar literatuur en columnist. Van het veelgeprezen eerste deel van zijn serie over Benito Mussolini, M. De zoon van de eeuw, zijn in Italië inmiddels meer dan 500.000 exemplaren verkocht. De roman werd in 2019 bekroond met de Premio Strega, de voornaamste literaire prijs in Italië. De Nederlandse vertaling door Jan van der Haar werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs. Ook zijn eerdere werken werden veelvuldig vertaald en bekroond.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.