De ontdekking van Urk

Matthias M.R. Declercq

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De ontdekking van Urk

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463810265, 328 blz., October 2020
Formaat: 21.2 (h) x 14.1 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 421 gram.

Uitgever: Podium Uitgeverij

NB: Er zijn meer uitvoeringen van dit boek.

beschrijving

De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.
Declercq woont als vreemdeling in het hart van het dorp en gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart zich de werkelijkheid. Declercq observeert een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook een schimmige en tragische wereld, met jeugdige baldadigheid, visfraude en drugs. Een wereld waarin niks is wat het lijkt.
Declercq is er in deze persoonlijke queeste in geslaagd de identiteit bloot te leggen van 's lands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Matthias M.R. Declercq (1985) is journalist en schrijft onder andere voor De Morgen. In 2016 debuteerde Declercq met De val, waarmee hij tweede werd bij de Debuutprijs 2017. Er wordt een zesdelige documentaire gemaakt die geïnspireerd is op De val.recensie citaatIn de stijl van Louis Therouxrecensie citaatMatthias Declercq fileert het dorp tot op de fijnste graat zonder de zelfgenoegzame intellectueel uit te hangen.recensie citaatNiets laat auteur Matthias Declercq onbesproken in De ontdekking van Urk: de machocultuur, drank en drugs, vandalisme en incest, het gebrek aan zelfreinigend vermogen, de stille tragiek achter de voordeur. Maar ook de mooie kanten beschrijft hij gul en grossierend in mooie zinnen [..] Zijn boek doet je beseffen hoe bijzonder Urk is.recensie citaatDe ontdekking van Urk graaft diep in de mentaliteit van deze gemeenschap waar de tijd is blijven stilstaan. Declercq schrijft met veel inlevingsvermogen over het harde leven van de visser en over de 'wrake Gods' die overal voelbaar is. Hij toont hoe generaties botsen en hoe een deel van Urk, zoals het dorp van Asterix tegen de Romeinen, trots en koppig weerstand blijft bieden tegen de voortschrijdende 21ste eeuw.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Vergelijkbare uitvoeringen van dit boek:

De ontdekking van Urk

paperback/ gebrocheerd: € 21.99
Wat gebeurt er als een Vlaming zich in het meest besloten en orthodoxe vissersdorp van de Nederlandse Biblebelt vestigt? Op amper twee ...

Meer boekennieuws op Facebook.