Religie in Nederland

Peter van Dam

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Religie in Nederland

paperback/ gebrocheerd: € 9.99

ISBN: 9789463727518, 160 blz., November 2018
Formaat: 17.6 (h) x 11.5 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 203 gram.

Uitgever: Singel Uitgeverijen

serienaam/reeks: Elementaire Deeltjes

beschrijving

Nederland wordt vaak als een calvinistisch land bestempeld. Protestanten eisten er vanaf de zestiende eeuw een dominante
positie op, terwijl ze in werkelijkheid slechts zo nu en dan in de meerderheid waren. Peter van Dam analyseert aan de hand van hun claim de geschiedenis van religie in Nederland. Hij stuit op grote religieuze verscheidenheid, waar mensen door de eeuwen heen heel verschillend mee omgingen. Een calvinistisch land? houdt vertrouwde ideeën kritisch tegen het licht en presenteert zo een vernieuwende kijk op het historische en actuele belang van religie in Nederland.

"Van Dam werpt een frisse blik op een al behoorlijk uitgekauwd stuk vaderlandse geschiedenis. Hij kent veel verbazende en leerzame verhalen en anekdotes over hoe verdeeld (of divers) er in Nederland zoal is gedacht is over de verhouding tussen kerk en staat. Pluspunt is ook zijn oog voor de internationale kanten van de zaak, zoals zending en migratie. Al was het maar omdat dankzij dergelijke 'grensoverschrijdende contacten' de naam van een Frans-Zwitserse theoloog uit Genève-terecht of onterecht-zo met Nederland is vergroeid."
– Trouw

"Een fascinerend betoog over de centrale betekenis van godsdienst in een land dat zich tegenwoordig graag als
ongodsdienstig kenschetst."
– Peter Raedts, emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis

"Peter van Dam laat in zijn nieuwe boek helder zien hoe religie tot op heden aanspraak maakt op Nederland. Een boek vol belangrijke inzichten."
– James Kennedy, hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis en decaan van het University College Utrecht

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.