Het Onderwijsvragenboek

Waarom doen we de dingen zoals we ze doen?

Claire Boonstra; Claudette de Graaf Bierbrauwer; Nanda Carstens

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het Onderwijsvragenboek

paperback/ gebrocheerd: € 24.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463726023, 288 blz., September 2019
Formaat: 23.3 (h) x 15.6 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 659 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

beschrijving

Waarom hebben we jaarklassen, een centraal eindexamen en lange zomervakanties? Waarom gebruiken we standaard lesmethodes en gaan we uit van gemiddelden? Waarom geven we huiswerk? Waarom cijfers? En waarom ligt de focus op cognitieve ontwikkeling?

We gaan ervan uit dat er goed is nagedacht over ons onderwijssysteem, over wat een 'goed onderwijssysteem' is en dat het gebaseerd is op wat 'het juiste' is voor de ontwikkeling van de mens. Maar is dat wel zo? Of laten we ons vooral leiden door patronen en gewoonten?

Het Onderwijsvragenboek is een onderzoek naar het waarom in onderwijs, naar de historische achtergrond, naar de voor- en nadelen en de mogelijke alternatieven. Want pas nadat we onszelf deze fundamentele vragen hebben gesteld, kunnen we doelbewuste keuzes maken over de invulling van onderwijs.

'De onderwijsvragen prikkelden mijn nieuwsgierigheid en maakten mij bewust dat er echt ruimte is om het anders te gaan doen!’ - Ilja van Santen, Leercoach Centrum onderwijs & innovatie Hogeschool Leiden en initiatiefnemer Agora Leiden

'Door je af te vragen of je nog de juiste dingen doet, de juiste keuzes maakt en het daar met elkaar over te hebben, in een open en veilige omgeving, dan ben je met fundamenteel veranderen bezig.' - Maarten Jacobs, Schoolleider Kindcentrum De Stroom, Helmond

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.