Brieven aan Theresia Allebé (1823-1901)

Leo van den Ende

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Brieven aan Theresia Allebé (1823-1901)

gebonden: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463459228, geïllustreerd, 160 blz., February 2020
Formaat: 24.9 (h) x 17.6 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 660 gram.

Uitgever: Leo van den Ende

trefwoorden: herckenrath, geerbron

beschrijving

Brieven aan Theresia Allebé (1823-1901)

In het Stadsarchief Amsterdam bevindt zich een unieke collectie brieven aan Theresia Allebé uit de periode 1832 - 1877. Theresia’s vader, de Amsterdamse makelaar in granen Jacobus Allebé, trouwde in 1810 met Maria Herckenrath. Zij was de oudste dochter van de Monsterse baljuw en arts Gerardus Herckenrath. In 1827 overleed Maria. De toen vierjarige Theresia werd door vader Allebé toevertrouwd aan de zorgen van grootmoeder Herckenrath-Milius, als weduwe eenzaam wonend op de buitenplaats Geerbron in Monster. Vader Allebé was niet erg honkvast. De brieven aan zijn dochter zijn geschreven vanuit Amsterdam en later vanuit zijn nieuwe woonplaatsen Gogh, vlak over de grens bij Nijmegen, en Leiden, waar hij via de schoonfamilie van zijn zoon een baan kreeg bij de dekenfabriek van Scheltema.

Broer Gerard Allebé, veertien jaar ouder dan Theresia, was arts in Amsterdam en getrouwd met Neeltje Scheltema. Een van hun kinderen, August Allebé, werd later bekend als kunstschilder. Rond 1845 trok de ongehuwde Theresia in bij haar broer en zijn gezin. De brieven van Gerard aan zijn zuster zijn geschreven tijdens vakanties en logeerpartijen van een van beiden, onder meer in Monster en Laren. Uit de brievencollectie komt een beeld naar voren van een wat wankelmoedige, met teleurstellingen kampende vader Allebé, een ingetogen, zorgzame dochter Theresia en een succesvolle oudere broer Gerard, die naam maakte als vooruitstrevend arts. De brieven leveren kortom een boeiende inkijk in het leven van welgestelde families in het midden van de negentiende eeuw.

Leo van den Ende (1949) woont in Monster en is werkzaam geweest bij het ministerie van Financiën. De historie van het Westland heeft zijn bijzondere belangstelling. Hij is onder meer voorzitter van de Historische Vereniging Monster – Ter Heijde en heeft diverse artikelen geschreven over de geschiedenis van deze plaatsen.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.