De Zonnegloren

Hoe heerlijk wraak kan zijn

Jos Langens

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Zonnegloren

paperback/ gebrocheerd: € 14.50

ISBN: 9789463452304, 216 blz., April 2018 UITVERKOCHT!

Uitgever: Pumbo

beschrijving

Heeft u zich ooit wel eens geërgerd aan mensen die zich zonder enige schroom verrijken ten koste van anderen? Mensen die graaien wat ze kunnen, louter en alleen om er zelf beter van te worden, zonder daarbij op anderen te letten? En heeft u daarbij ook wel eens een gevoel van machteloosheid bekropen? Het gevoel dat 'die dingen nu eenmaal zo gaan', 'dat er toch niets aan te doen valt'?

Ook de bewoners van 'de Zonnegloren' worstelen met dit probleem. Jarenlang hard gewerkt, altijd netjes belasting betaald, altijd andere mensen geholpen en dan als climax wachten op je dood in 'de Zonnegloren', terwijl er louter nog over je gesproken wordt als kostenpost. Wat is dan nog de zin van het leven?
Onder leiding van een van de bewoners, een exredacteur die jarenlang met de pen zijn strijd tegen het onrecht heeft gevoerd, verandert dit echter. Op een onorthodoxe manier nemen de bewoners het heft in eigen hand en gaan ze de strijd aan met het onrecht. De Geriadisten zijn geboren!
Hoever kunnen ze hierin gaan, wat is nog gerechtvaardigd en wie bepaalt dat? Hoeveel 'slechts' mag je doen om een hoger 'goed' doel te bereiken? En wat als het niet alleen maar blijft bij een gevoel van rechtvaardigheid, maar als blijkt dat er nog andere zaken meespelen?

De thematiek van het verhaal sluit niet alleen naadloos aan bij de vele discussies die vandaag de dag gevoerd worden over normen & waarden en eigenrichting. Wat te doen met je overtuigingen, met je gevoel voor goed en kwaad? Misschien is het makkelijker om gewoon geen overtuigingen te hebben, 'to go with the flow'. Het verhaal geeft tevens een shockerend, doch realistisch beeld van hoe een situatie waarin mensen het heft in eigen hand nemen, zich zou kunnen ontwikkelen. Weliswaar speelt het verhaal in het nabije verleden, maar het zou ook zomaar in de nabije toekomst werkelijkheid kunnen worden.

In zijn debuutroman neemt Jos Langens u mee in dit spannende, soms lugubere verhaal met verrassende wendingen, gelardeerd met een gezonde dosis humor en erotiek. Hij beschrijft actuele thema's als (gebrek aan) zingeving, gerechtigheid en eigenrichting en weet hierbij de vaak verborgen verlangens en drijfveren van mensen haarfijn en kleurrijk te beschrijven. Een prettig leesbaar en boeiend verhaal, dat aanzet tot nadenken.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.