Een Brabantse geschiedenis 1

Dreesen/Drese/van der Aa/Papenhoven/Verhoeven

Anneke Drese

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een Brabantse geschiedenis 1

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463451833, geïllustreerd, 202 blz., September 2017
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 373 gram.

Uitgever: Anneke Drese

beschrijving

Deze uitgave is het resultaat van uitgebreid geschiedkundig onderzoek naar de levensloop van vier Brabantse families, van omstreeks 1400 tot 1850; waar een groot aantal vandaag levende families uit voortgekomen zijn.
De geschiedenis begint bij Dreesen/Drese; een familie uit de Belgische Kempen, die zich begin negentiende eeuw in Erp, Noord Brabant, gevestigd hebben en waarbij een lid van deze familie, Joannes Drese, al vrij vroeg in de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee in dienst geweest is. Uiteraard zijn hierdoor een aantal zeer unieke verhalen te achterhalen geweest over de beginjaren van Nederlands oudste militaire-politiedienst.
Daarna de van der Aa tak, die heel ver terug te vinden is in Oirschot, Noord Brabant en deze tak is via burgemeesters, schepenen en later grutters te Casteren, uiteindelijk in Waalwijk, Noord Brabant, terecht gekomen. Het is bijna onnodig te vermelden, dat een geschiedenis die zo ver teruggaat, uiteraard een hele interessante achtergrond heeft.
De in dit boek beschreven Papenhoven tak kwam aanvankelijk via het Hertogdom van Kleef, wat nu deel van Duitsland is, naar Denhaag en is door huwelijk eveneens in Waalwijk, Noord Brabant, gekomen; waar, omstreeks het begin van de 19e eeuw, een groot aantal aan elkaar verwante Brabantse takken uit voortgekomen zijn.
Als laatste de Baardwijkse Verhoeven tak, die door een tweede huwelijk, in 1856, eigenlijk pas veel later in de geschiedenis voorkomt; maar dankzij herbergier, kastelein en voerman Evert Verhoeven, zijn vaak komische en enigszins zorgwekkende, maar uiteindelijk ook tragische geschiedenis van voor 1856, met zich heeft meegebracht.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.