De vele gezichten van het Nederlands in Vlaanderen

een inleiding tot de variatietaalkunde

Gert De Sutter

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De vele gezichten van het Nederlands in Vlaanderen

paperback/ gebrocheerd: € 33.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463442435, geïllustreerd, September 2017
Formaat: 24.6 (h) x 17.2 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 689 gram.

Uitgever: Acco

beschrijving

De vele gezichten van het Nederlands in Vlaanderen biedt een volledig, actueel en wetenschappelijk overzicht van de huidige taalsituatie in Vlaanderen. Het gaat in op de historische ontwikkeling van het Nederlands in Vlaanderen, de veranderende relatie met het Nederlandse Nederlands, de groeiende populariteit van de zogenaamde tussentaal en de onstopbare dialecterosie, met onvermijdelijke gevolgen voor taalnormen en taalbeleid. Het boek kijkt ook naar de manier waarop gewone taalgebruikers kijken naar taalvariatie en gaat dieper in op ontwikkelingen die door veel taalgebruikers als nefast beschouwd worden: de massale overname van Engelse woorden en constructies, de invloed van sociale media op vorm en structuur van het Nederlands en het taalgebruik van jongeren met een andere etnische achtergrond.

Het boek biedt op die manier een overzicht van de belangrijkste inzichten en methoden van de moderne Vlaamse variatietaalkunde, waarbij de interactie tussen taalgeschiedenis, taalgebruik, taalattitudes, taalideologieën en taalnormen centraal staan. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal controlevragen en suggesties voor verdere lectuur.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatBehalve over tussentaal gaat het boek ook over het rijke verleden van het Vlaams, over dialecten en over het taalgebruik van Vlaamse migranten. Het is uiterst informatief, gebaseerd op zeer degelijk wetenschappelijk onderzoek, en af en toe een beetje schools.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.